Appen op de fiets, hoe leer je dat af?
Vorig jaar ging op 1 juli het verbod in. Appen op de fiets was vanaf dat moment verboden. Veel mensen moesten eraan wennen. Dat je achter het stuur in de auto geen andere fratsen uit moet halen dan louter je ogen op de weg houden en de auto besturen, is voor velen duidelijk. Dat je op de fiets geen andere handelingen meer mag verrichten, voelt best vreemd. Want wat is fietsen nou helemaal?
Wie kent niet die mensen die voorheen een landkaart op de fiets gemonteerd hadden om maar in één keer de weg te weten? Of mensen die met een routeboekje in hun hand de bocht om scheurden? En nu ineens mag de telefoon niet meer, waar zowel die landkaart als dat routeboekje digitaal in opgeborgen zijn.
Op een loopfiets denk je niet aan appen
Laten we bij het begin beginnen. Wie leert fietsen, zelfs de eerste passen met een loopfiets, denkt niet aan appen. Die is geconcentreerd op de weg, houd zijn handen aan het stuur en weet zich vooruit te manoeuvreren.
En als we op onze zesde die eerste meisjesfiets 20 inch hebben, willen we niets liever dan het fietspad nemen. Rechttoe-rechtaan en fietsen maar. Geconcentreerd en spelenderwijs leren we fietsen als de beste. Ook op deze leeftijd zijn we nog braaf en laten ons niet afleiden door gadgets op de fiets.
Scholieren missen na een paar minuten hun vrienden al
Als op de middelbare schoolleeftijd de mountainbike, omafiets of zelfs de e-bike in zwang komen, met een bagagedrager voorop, rommelen we onderweg met de rugzak die voorop een plaats heeft gekregen. Een stukje chocolade is er zomaar uit gepakt. Toch handig. Ook dan zijn de ogen heus niet op de weg gericht.
En dat mobieltje dan? Die kunnen we nauwelijks loslaten, wat wil zeggen dat we er het liefst de hele weg van school naar huis op willen kijken. Vriendinnen of vrienden die we net op het schoolplein zagen, missen we een paar minuten later al. We willen contact, we willen appen.
Appen op de fiets blijkt sneller aan- dan afgeleerd. Misschien helpt dit: als je op het gebruik van de mobiele telefoon op de fiets wordt betrapt, kun je een boete krijgen van 95 euro, exclusief administratiekosten. Tenminste, die rekening kunnen je ouders op de mat verwachten.