Geen dodenherdenkingen in Berg en Dal door coronamaatregelen

BERG EN DAL – Nederland staat ieder jaar op 4 mei stil bij de slachtoffers van oorlogsgeweld. Normaal zijn er dan in bijna alle kernen van onze gemeente herdenkingsplechtigheden. Door de maatregelen tegen het coronavirus mogen de herdenkingsplechtigheden (Canadese begraafplaats Groesbeek, Berg en Dal, Beek, Ooij, Leuth en Millingen aan de Rijn) dit jaar helaas niet doorgaan.

Hoe herdenkt de gemeente Berg en Dal de oorlogsslachtoffers dit jaar?

Natuurlijk laten wij de dodenherdenking dit jaar niet zo maar voorbij gaan. Burgemeester Mark Slinkman houdt een toespraak. Deze toespraak wordt eerder opgenomen en op 4 mei ’s avonds uitgezonden door Omroep Berg en Dal. Al vele jaren is het luiden van de klokken in heel de gemeente Berg en Dal onderdeel van het programma van de herdenking op 4 mei. Dit onderdeel houden we dit jaar in stand. De klokken worden geluid van 19.45 uur tot 19.58 uur.

Wat kunt u thuis doen op 4 mei?

Dit jaar maken we 4 mei thuis mee. We staan alleen, maar toch samen stil. Iedereen kan vanuit huis meedoen: hang de vlag halfstok, speel mee, zing mee, neem stilte in acht, kijk tv en spreek over vrijheid.

Vlag halfstok hangen. Alle Nederlanders worden opgeroepen dit jaar op 4 mei de vlag niet alleen na 18.00 uur, maar de gehele dag halfstok te hangen.

Tv kijken. Kijk naar de Nationale Herdenking op de Dam (NOS), of naar de toespraak van burgemeester Slinkman (Omroep Berg en Dal).

Taptoe spelen. Het taptoe-signaal is de muziek, gespeeld door blazers, die de 2 minuten stilte inluidt bij de dodenherdenking. Alle blazers in Nederland worden opgeroepen om 19.58 uur het taptoe-signaal mee te spelen vanuit huis, tuin of balkon.

Wilhelmus zingen. Na de 2 minuten stilte op tv, klinkt om 20.02 uur het Wilhelmus. Iedereen wordt uitgenodigd het eerste couplet mee te zingen.

Wat kunt u op 5 mei, Bevrijdingsdag, thuis doen?

Ook op 5 mei blijft Nederland thuis. We roepen iedereen op om de gehele dag de vlag uit te hangen. Op 5 mei staan we stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog, nu 75 jaar geleden. Dit doen we in het besef dat vrijheid nooit vanzelfsprekend is. Vrijheid is kwetsbaar en vraagt verantwoordelijkheid van ons allen. Juist nu er een beroep op ons wordt gedaan om goed voor elkaar te zorgen.

Bron: gemeente Berg en Dal 


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 1 mei, 2020 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Geen dodenherdenkingen in Berg en Dal door coronamaatregelen

Reageren is niet toegestaan.