Kan Bitcoin het betaalsysteem van de toekomst worden in Nederland?

In Europa wordt er betaald met euro’s, in het Verenigd Koninkrijk met Britse ponden en in Amerika kan je dan weer betalen met dollars. Verschillende landen, verschillende betaalmogelijkheden. Toch is er een betaalmiddel dat over de hele wereld al veelvoudig gebruikt wordt: de bitcoin. Hoewel de eerste betalingen met bitcoin al uitgevoerd werden in 2010, kon deze online munt pas in 2013 op naamsbekendheid rekenen in Nederland, door de koerswisselingen en de aanhangende media-aandacht. Hoewel e-commerce winkels en personen de vele voordelen van de bitcoin inzien, is er toch ook terughoudenheid bij Nederlandse bedrijven. De vraag blijft dus: Kan de bitcoin het betaalmiddel van de toekomst worden?

Source: Pexels

Zal de bitcoin het betaallandschap overnemen?

Er zijn al vele mensen die dagelijks betalen met bitcoin. Bitcoin heeft aan populariteit gewonnen en dat is niet te verwonderen. Volgens bitcoin.nl is één van de voordelen van Bitcoin bijvoorbeeld dat er geen identificatie of toestemming van derden nodig is. Dat wordt mede mogelijk gemaakt door het feit dat de aankoop van bitcon eevoudig is. Je kunt Bitcoin kopen met PayPal, wat een positief effect heeft op de doorzichtigheid van transacties, maar ook met andere betaalmethodes, zoals iDeal en Visa. Men zal de overdrachten namelijk steeds kunnen terugvinden in de permanente transactie historie.

Hoewel de integratie van Bitcoin nog niet overal geoptimaliseerd is, zal het waarschijnlijk niet lang meer duurt vooraleer de bitcoin een veel gebruikt betaalmiddel zal worden. Dit is omdat steeds meer bedrijven gaan investeren in de bitcoin waardoor de gebruiker meer de gelegenheid krijgt om te betalen met bitcoin. Of je nu gaat voor kleinere uitgaven zoals de aankoop van kledij of  een abonnement bij het lokale fitnesscentrum of grotere zoals een gloednieuwe auto of de renovatie van jouw badkamer, de mogelijkheid om met bitcoin te betalen zal steeds toenemen.

Hoe gaan Nederlandse bedrijven om met bitcoin?

Er zijn dus vele voordelen verbonden aan het betalen met bitcoin, zowel voor de gebruikers als voor de bedrijven. Uit onderzoek is gebleken dat wereldwijd 0,7 procent van alle webwinkels bitcoin accepteert. In Nederland ligt het percentage  hoger, namelijk op 1,6 procent. Volgens jarnoduursma.nl is het voor bedrijven van enorm groot belang om in de bitcoin te investeren omdat zij met de bitcoin enorm snel contracten kunnen afsluiten.

In Nederland zijn het vooral kleinere e-commerce bedrijven die hun klanten de mogelijkheden geven om te betalen met bitcoin aangezien zij steeds op zoek zijn naar nieuwe en vooral onconventionele betaalmiddelen. Zo gingen kleine e-commerce bedrijven zoals eight.nl, Clever IT en Zambidado voor bitcoin als betaalmogelijkheid. Hoewel het aantal grote bedrijven dat gebruikt maakt van bitcoin nog niet hetzelfde niveau haalt als de kleine bedrijven, zagen een paar grote namen zoals Zalando.nl en Bol.com wel al de voordelen van de bitcoin in.

Source: Unsplash

Het betaalsysteem van de toekomst?

Dat bitcoin wereldwijd bekend is, valt niet te ontkennen en zeker als we naar de beurzen kijken. Het kan steeds meer op aandacht rekenen van bedrijven en gebruikers wat het de komende jaren alleen maar ten goede zal komen.


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 4 mei, 2020 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Kan Bitcoin het betaalsysteem van de toekomst worden in Nederland?

Reageren is niet toegestaan.