Berg en Dal wil geen uitstel Wet Woonplaatsbeginsel

GROESBEEK – De gemeente Berg en Dal wil al lange tijd een wijziging van het woonplaatsbeginsel in de Jeugdwet. De gemeente heeft relatief veel instellingen, waar ook jongeren verblijven die uit andere gemeenten komen. Berg en Dal draagt de kosten daarvoor.

Volgens de berekeningen gaat het jaarlijks om € 750.000. Deze kosten vangt de gemeente al zes jaar op. De wet zou per 1 januari 2021 veranderen, waardoor de gemeente van herkomst financieel verantwoordelijk wordt voor het verblijf van jongeren in een instelling in Berg en Dal. Maar nu wil het kabinet de wetswijziging uitstellen naar 1 januari 2022. Berg en Dal wil dat niet.

Daarom heeft de gemeente hierover een brief gestuurd aan de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten). De VNG is over dit uitstel in gesprek met minister de Jonge. Uitstel van de wet zorgt voor verhoging van de al bestaande tekorten op het sociaal domein. Deze lopen nu al in de miljoenen.

Waarom uitstel?

Invoering van deze wet op 1 januari 2021 schijnt niet meer haalbaar te zijn vanwege de coronamaatregelen. Maar ook omdat het lastig blijkt te zijn om de gemeente van herkomst te achterhalen van jongeren die al langere tijd in verblijf zijn.

Zo snel mogelijk invoeren Wet Woonplaatsbeginsel

De gemeente vindt het belangrijk dat deze nieuwe wet toch zo snel mogelijk wordt ingevoerd. Als de wetswijziging toch wordt uitgesteld, vinden wij dat gemeenten die hiervan nadeel ondervinden gecompenseerd moeten worden. Berg en Dal dus ook.


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 15 mei, 2020 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Berg en Dal wil geen uitstel Wet Woonplaatsbeginsel

Reageren is niet toegestaan.