Hoe kunnen bedrijven gebruik maken van rapid prototyping?

Als een bedrijf een succesvolle innovatie wil vergroten dan kan het deze kans vergroten met behulp van rapid prototyping. Met deze innovatieve techniek worden innovaties over het algemeen regelmatig gerealiseerd. Ook moet je hierbij het probleem in stukjes opdelen, dit werkt namelijk tevens erg goed. Bovendien wordt een prototype wel de vader van de innovatie genoemd. Zonder prototyping kun je dus eigenlijk geen succesvolle innovatie bedenken en creëren. Met rapid prototyping kun je dit bovendien op een snelle manier doen, terwijl het ook nog goedkoper is. In dit artikel wordt er dieper ingegaan op wat rapid prototyping is, maar ook hoe ondernemingen dit in het echt toepassen in het bedrijfsleven.

Wat is rapid prototyping?

In principe is rapid prototyping het realiseren van digitale ontwerpen naar daadwerkelijke producten. Het is hierbij het doel om dit op een snelle en doelmatige wijze te doen, zodat je dan het juiste object gecreëerd. Op deze manier zul je je ontwerpen van de computer in de werkelijkheid kunnen realiseren. Dit zal met rapid prototyping dus in een korter tijdsbestek gaan dan normaal. Dit geldt in principe voor alle industrieën. Overigens zal het voor de ontwerpers niet alleen tijd besparen, maar het zal tevens minder geld kosten. Rapid prototyping zorgt er dus voor dat de digitale modellen binnen no time geproduceerd worden tot een echt model. Een ander voordeel van deze innovatieve techniek is dat het prototype gekopieerd kan worden.

Hoe werkt rapid prototyping?

Als jij in je bedrijf ook rapid prototyping toe wilt passen dan zul je onder andere een 3D printer aan moeten schaffen. Met zo’n driedimensionale printer kun je namelijk de objecten uit de ontwerpen creëren. Dergelijke printers zullen er dus voor zorgen dat de modellen op je computer in de werkelijkheid worden gerealiseerd. Dit proces kost zoals eerder al genoemd is niet super veel tijd. Bovendien zorgt het wel voor een prachtig resultaat. Een 3D printer kan namelijk het model extreem nauwkeurig produceren. Dit zal daarnaast ook zo zijn als je het product gaat reproduceren met de 3D printer.

Wat zijn de print technieken?

Er zijn tegenwoordig een aantal print technieken waarvan je gebruik kunt maken bij rapid prototyping. Zo kun je kiezen voor CNC. Hierbij wordt het materiaal weggehaald om tot het uiteindelijke object te komen. Hierbij kan freeswerk aan te pas komen, maar om je 3D model te maken kan het ook nodig zijn dat de machine juist snijdt, slijpt en boort. Daarnaast kun je ook gebruik maken van FDM of SLA. Hierbij worden de objecten juist laag voor laag opgebouwd, wat het heel anders maakt CNC. Als je SLA en FDM met elkaar gaat vergelijken dan zul je zien dat Stereolithografie Apparaten goedkoper zijn dan Fused Deposition Modeling.

Hoe gebruiken bedrijven rapid protoyping?

Er zijn al veel bedrijven geweest die gebruik maken van rapid prototyping. Een goed voorbeeld hiervan is Microsoft. Microsoft past de techniek toe door beta-releases onder de gebruikers te verspreiden. Dit is onder meer gedaan met een update van Netmeeting. Hierbij werd vermeld dat de update nog enige bugs kon hebben. Hierna gaven de gebruikers middels een e-mail aan waar de fouten liggen, aan de hand hiervan gingen de medewerkers van Microsoft aan de slag om het te verbeteren. Ook het bedrijf Walt Disney maakt al een tijdje gebruik van rapid prototyping. Dit doet het met behulp van vele ontwerpen voor onder meer hun shows, resorts en parades. Daarnaast wordt rapid prototyping door Walt Disney ook toegepast bij het onderhouden en het verbeteren van de al bestaande themaparken, zoals bijvoorbeeld Disneyland in Parijs. Het is dus zeker handig!


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 26 mei, 2020 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Hoe kunnen bedrijven gebruik maken van rapid prototyping?

Reageren is niet toegestaan.