Komt dat ZIEn! Het muZIEum is weer open

NIJMEGEN – Op maandag 1 juni 2020 heeft het muZIEum voor het eerst in 80 dagen weer bezoekers verwelkomd. Alle blinde en slechtziende gidsen van het muZIEum hebben hard getraind om alle bezoekers weer een uitzonderlijke beleving te geven. Iets waar het muZIEum erg trots op is, want het is gelukt om in het pikkedonker 1,5 meter afstand te houden tot elkaar.

Beleving blijft uitzonderlijk!

Het muZIEum in Nijmegen is een interactief museum waar de bezoeker onderdeel is van de beleving. Tijdens de voorbereidingen was de vraag: “Hoe houd je 1,5 meter afstand in een ‘aanraak-museum’?”. Daar hoefde het muZIEum niet lang over na te denken. In een mum van tijd kwamen er vele creatieve oplossingen. Daarbij draagt de aangepaste beleving bij aan de bewustwording voor blinden en slechtzienden in de huidige 1,5 meter maatschappij en dat is direct waar het muZIEum voor staat.

Maandag 1 juni 2020 verwelkomde het muZIEum weer bezoekers. De allereerste bezoekers kwamen nog wel uit Duitsland. De reacties waren zeer positief en de bezoekers vonden het fijn dat ze er weer op uit konden na bijna drie maanden quarantaine.

Enkele quotes: “Héél vet!”, “Ik heb nog nooit zo goed geluisterd.”, “Wanneer nacht, nacht blijft.” en “Goed om erachter te komen hoe blinden en slechtzienden 1,5 meter afstand kunnen houden en hoe ik hen kan helpen. Erg mooi!”.

 Blinde en slechtziende gidsen weer aan het werk

De belangrijkste missie van het muZIEum is werkgelegenheid creëren voor blinden en slechtzienden. De periode dat dit niet kon heeft niet alleen grote impact gehad op de organisatie, maar ook op de gidsen, die ineens geen werk meer hadden. Het muZIEum hoopt dan ook dat de bezoekersstroom weer snel op het oude niveau is en de gidsen volop aan het werk kunnen. Een bezoek aan het muZIEum is dus niet alleen voor de bezoeker een bijzondere ervaring die ogen opent, maar het levert ook voor de werknemers een positieve bijdrage op.

“Mijn collega’s en ik hebben de bezoekers gemist. We hopen dat ze ons snel weer weten te vinden en dat we daarmee ons werk kunnen doen en tegelijk iets bijzonders bieden. Wij zijn blij dat we weer aan de slag mogen en dat we onze fantastische belevingen hebben kunnen aanpassen naar de nieuwe richtlijnen, want daardoor is het mogelijk om iedereen weer te verwelkomen.”

  • Gids Jack

Dat bezoekers weer in groten getale naar het muZIEum komen, is ook uitermate belangrijk voor het voortbestaan van het muZIEum. Zonder bezoekers heeft het muZIEum geen inkomsten. Het muZIEum ontvangt geen structurele subsidie.

Binnen blijven of naar buiten met mooi weer

Er worden twee verschillende belevingen aangeboden waar de bezoeker bij het reserveren uit kiest: de donkerbeleving en/of Expeditie ribbelroute.

In de donkerbeleving ervaart de bezoeker binnen in het pikkedonker hoe het is om blind op vakantie te gaan en de 1,5 meter afstand te bewaren. Tijdens Expeditie ribbelroute gaat de bezoeker buiten op pad met een slechtziende gids. De bezoeker krijgt een virtualrealitybril op die vijf oogaandoeningen simuleert. Bij allebei de belevingen ervaart de bezoeker dus levensecht een oogaandoening.

Het muZIEum komt naar je toe – muZIEum op locatie

Het is tijdelijk nog niet mogelijk om hele grote groepen tegelijk bij het muZIEum te ontvangen. En dat terwijl deze groepsbezoeken een voornaam onderdeel van de doordeweekse bezetting uitmaken. Daarom wordt het huidige concept muZIEum op locatie, dat al tijdje aangeboden wordt, op een creatieve wijze omgezet. Zo kan het muZIEum op veilige wijze naar scholen en bedrijven toe in plaats van andersom. Voor zowel bedrijven als scholen is er een aanbod gericht op verschillende relevante thema’s. Zo kan een bedrijf toch zijn bedrijfsuitje ondernemen en is er voor de scholen de mogelijkheid om de leerlingen een educatief uitstapje te bieden aanvullend op hun eigen curriculum. Het ervaren van verschillende oogaandoening, onder begeleiding van de gidsen, staat altijd centraal. Waardoor ook deze beleving niet gauw vergeten wordt!

Reserveren

Online reserveren is verplicht via: www.muzieum.nl. De bezoeker krijgt een vaste begin- en eindtijd. Helemaal nieuw is dat de beleving niet bij het muZIEum begint, maar al in eigen huiskamer: bezoekers ontvangen vooraf aan hun bezoek toegang tot de 3D audioshow ‘de Blikopener’, die alle zintuigen meteen op scherp zet vanuit de luie stoel.


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 2 juni, 2020 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Komt dat ZIEn! Het muZIEum is weer open

Reageren is niet toegestaan.