Zo herken je een groene gemeente

Tegenwoordig is het ontzettend belangrijk om gezamenlijk aan een groenere planeet te werken. Het milieu en de natuur lopen al jarenlang veel schade op doordat wij als mensen een grote impact hebben en hier te weinig rekening mee houden. Zo is dit nu ook op overheidsniveau het geval, maar niet overal wordt er even goed aan gewerkt. Want, hoe groen is jouw gemeente eigenlijk? En hoe herken je een groene gemeente? We hebben een aantal aspecten van een groene gemeente opgeschreven om je hier wat meer over te leren. Lees ze hieronder meteen. 

Slimme afvaloplossingen

Afvaloplossingen voor gemeenten kunnen heel erg uiteenlopen qua aard, maar zijn allemaal erg belangrijk. We produceren als mensen namelijk ieder jaar een onvoorstelbaar grote hoeveelheid afval. Het is belangrijk dat dit afval op de juiste manier wordt verwerkt om de impact op het milieu te beperken. Maar, hoe gaat dat dan? Denk aan slimme prullenbakken, effectievere afvalverbrandingsovens en ook het beperken van de hoeveelheid plastic die wordt gebruikt!

Goede subsidies 

Het is al ontzettend lang gebruikelijk voor de overheid, provincies en gemeenten om subsidies te geven voor bepaald bedrag dat zij graag aan willen moedigen. Een goed voorbeeld hiervan is de subsidie voor zonnepanelen. Wanneer je besluit om deze op je dak te leggen krijg je van de gemeente dan een groot deel van het geld dat je hieraan uitgeeft terug. Zo is de kans groter dat je hiermee aan de slag gaat, maar hoeft de gemeente slechts een deel van de panelen af te tikken. 

Werken aan CO2 neutraliteit

Een groene gemeente werkt aan CO2 neutraliteit. Dit betekent het ontmoedigen van auto’s en het aanmoedigen van fietsen, om maar een voorbeeld te noemen. Dit heeft ook betrekking op het bedrijfsleven en de eisen die daaraan worden gesteld. Hoe meer een gemeente zich hiermee bezig houdt, hoe groener deze is.

Aandacht voor de natuur

Is er aandacht voor de natuur? Voldoende groen in de gemeente of wordt alles volgebouwd? Dit is een laatste aspect van een groene gemeente, maar wel een belangrijke!

Is jouw gemeente groen?

Nu weet je waar je groene gemeenten aan kunt herkennen. Wat zegt dit over de gemeente waar jij woont? Is deze groen, of valt dat eigenlijk nog heel erg tegen? Onthoudt dat er nog veel meer manieren zijn om groen te worden, anders dan de punten die in dit artikel benoemd zijn. Oordeel dus niet te snel over jouw gemeente!

 


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 19 juni, 2020 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Zo herken je een groene gemeente

Reageren is niet toegestaan.