Dit zijn de voordelen van 3D printen

3D printen was een revolutionaire uitvinding, en kreeg in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw een vlucht. Op enig moment werd zelfs gedacht dat consumenten massaal een 3D printer in huis zouden willen om kleine huishoudelijke spullen te printen. Dat heeft echter anders uitgepakt, juist de industrie maakt veelvuldig gebruik van de 3D printer. Hier lees je waarom.

Stel je een blok marmer voor waar een beeldhouwer een beeld uit hakt. Materiaal wordt weggehakt om uiteindelijk de gewenste vorm over te houden. Stel je nu het tegenovergestelde voor: materiaal wordt laag voor laag opgebouwd zodat uiteindelijk de gewenste vorm ontstaat. Dat laatste is wat een 3D printer doet.

Die 3D printer doet dat echter niet uit zichzelf. Daar is een digitaal model voor nodig. De printer wordt vervolgens naar aanleiding van dit model geprogrammeerd en gaat volgens die instructies aan het werk.

3D printen is stukken goedkoper

Het materiaal dat wordt gebruikt is in dit geval geen marmer, maar bijvoorbeeld kunststof of metaal. Daarna wordt het veelal nog na bewerkt. Het voordeel van 3D printen is onder meer dat complexe vormen kunnen worden gecreƫerd die op een andere manier niet zomaar geproduceerd zouden kunnen worden, of louter door middel van een ingewikkeld productieproces. De 3D print kosten zijn daarmee een stuk lager dan in dat laatste geval.

Bij spuitgieten of frezen bijvoorbeeld moeten veel meer gereedschappen worden ingezet om de gewenste vorm te kunnen maken. Die gereedschappen moeten vaak apart gemaakt worden en zijn vaak duur, met als gevolg dat er heel veel (dezelfde) producten moeten worden geproduceerd om die kosten terug te verdienen. Dat is niet meer van deze tijd, en al helemaal niet duurzaam.

Prototyping: eerst een ontwerp maken met de 3D printer

Dat is de reden dat er steeds meer aan prototyping wordt gedaan met behulp van een model uit de 3D printer. Prototyping houdt in dat een ontwerp niet zonder meer in productie wordt genomen, maar eerst wordt getest en vervolgens weer wordt verbeterd. Er volgt dan een aantal (3D print)ontwerpen die steeds beter op vorm en functie worden afgestemd. Zou je dat zonder 3D printer doen dan kost dat handen vol geld. Nu kun je steeds een nieuw en verbeterd model printen om uiteindelijk de productie ervan te starten. Dat gebeurt bovendien in een relatief korte tijd, want vaak is een model in een paar uur geprint.  


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 23 juni, 2020 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Dit zijn de voordelen van 3D printen

Reageren is niet toegestaan.