Ook in voor outdoor avontuur? Film Into the wild spreekt nog altijd tot de verbeelding

Wie kent niet de film Into the Wild? Het is de titel van een film uit 2007, gebaseerd op het gelijknamige boek van Jon Krakauer over het waargebeurde verhaal van Chris McCandless, een Amerikaanse avonturier. Hier in het kort het verhaal. 

Het verhaal was onlangs weer even actueel. Nog maar een paar weken geleden, om precies te zijn op 18 juni 2020, is de bus waar McCandless tijdens zijn outdoortocht lange tijd in verbleef, midden in de wildernis van Alaska, uit veiligheidsoverwegingen verwijderd van de bijzonder afgelegen locatie. 

Jarenlang probeerden avonturiers bij de bus te komen, vooral naar aanleiding van de film. Velen raakten gewond of kwamen om het leven. Daarom besloot de overheid de bus er weg te halen. 

Hiken is een serieuze sport en lange trails, vooral in Amerika, worden door professionele sporters gelopen. Het zijn bijna onmenselijke uitdagingen die een verblijf in de wildernis vragen waar niet iedereen tegenop gewassen is. 

De Fjällraven Kånken rugzak gooit hoge ogen

Een tandje minder groots treffen we veel outdoorsporters die dromen van zo’n tocht, maar het dichter bij huis zoeken en regelmatig lange wandel- of hiketochten doen. Zo iemand was ook Åke Nordin, de bedenker van het outdoormerk Fjallraven dat momenteel vanwege de populariteit van de Fjallraven Kanken hoge ogen gooit. Deze rugzak wordt door scholieren zeer gewaardeerd en refereert aan een avontuurlijk leven. Wie wil dat nou niet! 

Zo’n scholier was ook Chris McCandless. Chris was een jongen uit de hogere sociale middenklasse en politiek bevlogen. Na zijn universitaire studie lijkt er voor hem een carrière weggelegd (hij studeerde geschiedenis en culturele antropologie), maar Chris heeft hele andere plannen. Het materialisme van de Amerikaanse maatschappij staat hem tegen en hij besluit niet op een kantoor te gaan werken, maar door de Verenigde Staten te gaan reizen onder de zelfgekozen naam Alexander Supertramp. Hij verbreekt alle contacten met zijn ouders en zijn zus. 

Als avonturier met Fjällraven rugzak opzoek naar de ‘Into the wild-bus’ 

Na omzwervingen en verschillende baantjes komt hij in de wildernis van Alaska terecht waar hij begint aan een enorme trail. Nu zijn trailpaden onverhard, maar langs deze trail zijn er ook delen tot ‘weg’ gemaakt. Dat heeft tot gevolg dat van de drie bussen die als schaftplek voor de wegwerkers werden neergezet, er eentje was blijven staan. De bus werd daarna af en toe gebruikt als schuilplaats voor jagers. McCandless lijft die bus in als zijn woonplek. 

Hij leeft van rijst dat hij had meegebracht, klein wild dat hij schoot en eetbare planten. Zijn dagelijks menu was echter onvoldoende om op gewicht te blijven, en als hij na enige tijd terug naar de bewoonde wereld wil, lukt het hem niet de rivier over te steken die na de winter door smeltwater is veranderd in een kolkende watermassa. Hij moet terugkeren naar de bus. Ondervoed en ziek overlijdt hij enige tijd later in de bus en wordt gevonden door jagers. 

De film en het boek over dit bijzondere avontuur werden een groot succes. Regelmatig probeerden dan ook avonturiers met bijvoorbeeld een Fjallraven rugzak de inmiddels beroemd geworden bus te bereiken met alle gevolgen van dien. De bus werd onlangs met een helikopter weggehaald. Na het transport is nog niet duidelijk wat er met de bus zal gebeuren. 


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 20 juni, 2020 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Ook in voor outdoor avontuur? Film Into the wild spreekt nog altijd tot de verbeelding

Reageren is niet toegestaan.