Op deze manieren kun je je wifi netwerk beveiligen
Uit statistieken van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat ondertussen al zo’n 97 procent van de Nederlandse inwoners die 12 jaar of ouder zijn thuis toegang hebben tot het internet. Dit wordt dus gedaan met behulp van een wifi netwerk. Uiteraard is dit ontzettend handig, maar toch kan het ook een aantal problemen veroorzaken. Dit kan met name het geval zijn als je netwerk niet goed beveiligd is. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld je buren toegang krijgen tot het netwerk, waardoor je verbinding trager zal worden. Ook kunnen andere partijen via het wifi netwerk toegang krijgen tot je apparaten, waaronder je persoonlijke gegevens. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, wat je kunt voorkomen met behulp van de onderstaande tips.
Zet de remote access uit
Als je een abonnement met alleen internet hebt afgesloten dan zul je standaard een router krijgen. Hiervoor moet je natuurlijk het internet vergelijken want je wilt niet te veel betalen voor je abonnement. Daarnaast wil je ook dat mensen niet eenvoudig toegang tot je wifi netwerk kunnen krijgen. Om dit te voorkomen kun je onder meer remote access uitzetten. Dit is een functie van een router waarmee het mogelijk is om bij de router instellingen te kunnen op afstand. Dit kan in potentie een risico zijn voor je netwerk, wat komt doordat je de routerconfiguratie in principe openzet voor het internet. Als je deze functie niet wilt of niet gaat gebruiken dan is het zonder twijfel een verstandig plan om de remote access uit te zetten.
Geef je wifi netwerk direct een andere naam
De standaardnaam van een netwerk, wat ook wel een SSID genoemd wordt, geeft over het algemeen aan welk type of merk het is. Dit is perfect voor hackers, want zij kiezen natuurlijk voor een type netwerk dat een eenvoudig doelwit voor hun activiteiten is. Je moet er dus zeker voor zorgen dat je router niet op deze manier valt te herkennen. Dit doe je door de naam van je wifi netwerk te veranderen, waardoor het een stuk moeilijker wordt voor de hackers. Als je de naam verandert dan is het verstandig om geen achternaam of adres te gebruiken, want dan is het netwerk als nog te herleiden naar jou. Dat is uiteraard niet de bedoeling, met name als mensen het op je gemunt hebben.
Verander het wachtwoord dan ook meteen
Als je de naam van het wifi netwerk verandert dan is het verstandig om ook direct het wachtwoord aan te passen. Je moet namelijk nooit het standaard wachtwoord gebruiken, wat altijd mee wordt geleverd vanuit de fabriek. Voor hackers is dit te makkelijk, onder meer doordat er op het internet zelfs hele lijsten van zulke wachtwoorden staan. Een goede beveiliging is zo’n standaard wachtwoord dus zeker niet. Als je het aanpast dan moet je kiezen voor een sterk wachtwoord. Gebruik hierbij veel tekens, waaronder cijfers, hoofdletters, bijzondere tekens en kleine letters.
Update je router constant
Op je router zit speciale software wat firmware wordt genoemd. Net als bij andere software zou het kunnen dat er hierin bugs zitten. Dit kunnen mensen gebruiken om toegang te krijgen tot je wifi netwerk. Het is dan ook zeer verstandig om constant je router software up te daten, want je moet deze kwetsbaarheden zonder twijfel verhelpen. Meestal vind je de updates op de site van de fabrikant van de router. Je moet hier wel voorzichtig mee omgaan, want tijdens het updaten kan er iets misgaan waardoor je schade toe kunt brengen aan je netwerkkaart of access point. Een specialist inschakelen hiervoor is dus zeker aan te raden.