Hoe corona de banenmarkt overhoop heeft gegooid

De coronacrisis heeft een flinke impact gehad – en heeft dat nog steeds – op ons (werkende) leven. Niet alleen veranderde het hoe we werken, voor veel mensen betekende het ook onzekerheid over het überhaupt hebben van werk. Cijfers die de Nederlandsche Bank (DNB) begin juni publiceerde, veronderstellen een economische krimp van 6,4 procent. De werkloosheid groeit volgens diezelfde voorspellingen van 2,9 procent voor de crisis, naar 4,6 procent. Daar komt bovenop dat DNB verwacht dat de werkloosheid in 2021 nog verder op zal lopen doordat mensen vertraagd hun baan verliezen dankzij de crisis. Er zullen dan volgend jaar zo’n 700.000 werkzoekenden zijn: dat komt neer op een werkloosheidscijfer van 7,3 procent.

Tegelijkertijd zijn er branches waarin nieuwe carrièrekansen en uitdagingen meer dan ooit voor het oprapen liggen, bijvoorbeeld in de pakjesbezorging, doordat het online winkelen een vlucht heeft genomen. Maar de sector waar natuurlijk pas echt meer dan ooit vraag is naar goede mensen, is de zorg. Hoe de economie zich ook ontwikkelt, daar liggen solide kansen voor een nieuwe uitdaging.

Zo zijn er – volgens schattingen van de Sociaal-Economische Raad (SER) – vanaf 2040 twee miljoen zorgmedewerkers nodig. Dat heeft niet zozeer te maken met de huidige crisis, maar alles met de toenemende vergrijzing. Op het moment zijn er 1,4 miljoen mensen werkzaam in de zorg. Daar ligt dus een groot tekort dat in de komende twee decennia zal moeten worden opgevuld. En de coronacrisis kan daar volgens SER wel degelijk een kickstart aan geven. 

‘De corona-crisis heeft op onze conclusie een vergrootglas gelegd, dat extra benadrukt dat we heel veel mensen tekort gaan komen’, aldus voorzitter van de SER Mariëtte Hamer. Hoewel het virus zorgde voor een tijdelijke overbelasting van de zorg, biedt het volgens haar ook kansen. Werkenden die in de komende periode hun baan verliezen, zijn immers potentiële herintreders om in de zorg aan de slag te gaan.

Ook de overheid en gemeenten bieden kansen

Zekerheid en stabiliteit vind je van oudsher ook bij gemeenten en overheidsinstellingen. Daar is altijd vraag naar goede mensen met de juiste kennis en ervaring. Staat jouw baan op de tocht – of ben je die misschien zelfs al verloren – en wil je jouw volgende carrièrekans ontdekken? Of ben je misschien gewoon toe aan een nieuwe uitdaging? Voeg je dan bij Joinuz.

Joinuz is een detacheerder met verschillende interessante vacatures bij de overheid en binnen de zorg. Zij zetten zich in om de baan te vinden die perfect past bij jou als professional, van beleidsmatig tot ondersteunend en van adviserend tot uitvoerend. Waar je ook aan toe bent in je carrière, je vindt het bij Joinuz.

Waarom detachering?

Misschien is detachering niet iets wat je eerder hebt overwogen in je loopbaan. Toch biedt detachering bij overheid of zorg voordelen voor jou als werknemer. Je komt namelijk in dienst bij Joinuz, waarna je wordt gedetacheerd (uitgeleend, zou je kunnen zeggen) aan een opdrachtgever. Voor die opdrachtgever voer je werkzaamheden uit, maar je staat op de loonlijst van Joinuz. Na afronding van het werk krijg je weer een nieuwe functie via Joinuz.

Zo heb je dus een stabiel inkomen van één werkgever, maar kun je tegelijkertijd ervaring opdoen bij verschillende opdrachtgevers. Daardoor heb je een grote mate van variatie in je werk maar dan wel met de zekerheid dat je iedere maand betaald krijgt. En dat je in een branche werkt waar het met je baan voorlopig wel goed zit.

Op de website van Joinuz maak je nader kennis met deze dynamische organisatie en vind je alle vacatures.


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 10 juli, 2020 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Hoe corona de banenmarkt overhoop heeft gegooid

Reageren is niet toegestaan.