Je gegevens veilig houden is belangrijker dan ooit

De ontwikkelingen rondom het werken in de cloud gaan al jarenlang ongekend hard. In de laatste maanden is deze digitalisering voor veel bedrijven – als gevolg van de coronacrisis – in een stroomversnelling terechtgekomen. Dat levert de nodige uitdagingen op, niet in de laatste plaats voor het veilig houden van alle (bedrijfs)gegevens. In dit artikel bespreken we waar de grootste valkuilen liggen, zodat je die voor jouw onderneming kunt vermijden.

Beveiliging van digitale gegevens in de cloud

Tegenwoordig is het belangrijker dan ooit om digitale bedrijfsgegevens goed te beveiligen. Met de invoering van de AVG op 25 mei 2018 is de wetgeving hieromtrent flink aangescherpt, zeker wanneer je werkt met persoonsgegevens van klanten, maar denk bijvoorbeeld ook aan het eigen personeelsbestand of andere (gevoelige) bedrijfsgegevens. Het werken in de cloud brengt weliswaar de nodige voordelen met zich mee, maar maakt dergelijke gegevens ook kwetsbaar wanneer niet de juiste voorzorgsmaatregelen zijn genomen. Een veilig netwerk is hierin een eerste levensbehoefte.

Ook wanneer met behulp van de cloud bepaalde processen in het bedrijf worden geautomatiseerd, is het belangrijk om scherp in de gaten te houden of hierbij geen veiligheidslekken ontstaan. Bij automatisering valt te denken aan terugkerende processen – zoals het automatisch laten maken van back-ups – maar ook aan het, vanaf verschillende locaties aan dezelfde documenten kunnen werken. Dit soort automatiseringen draagt bij aan een efficiëntere bedrijfsvoering, maar wanneer het niet goed wordt ingericht kan het leiden tot een zwakke plek in de beveiliging van je gegevens. Het is daarom aan te raden dit altijd met een specialist in ict-automatisering vorm te geven. 

Andere beveiligingsrisico’s herkennen

Een ander veel voorkomend gevaar van het steeds meer digitaal werken, is CEO-fraude. Hierbij doet een cybercrimineel zich voor als de CEO van een bedrijf en vraagt in een e-mail aan een medewerker op de financiële afdeling om geld over te maken naar een bepaald rekeningnummer. Deze vorm van internetfraude komt steeds vaker voor, maar is relatief eenvoudig te voorkomen. Het draait immers om de perceptie van de medewerker in kwestie. Met duidelijke afspraken over de verwerking van grote transacties (bijvoorbeeld dat een opdracht hiertoe nooit simpelweg per mail zal worden gegeven) kan CEO-fraude worden voorkomen.

Daarnaast is het belangrijk om kritisch te kijken naar alle informatie die over het bedrijf wordt gedeeld op de website en sociale media. Hoe minder een cybercrimineel weet over je organisatie, hoe minder handvatten er zijn om te proberen jouw bedrijf op te lichten.

Er zijn ook agressievere vormen van cybercriminaliteit, waarbij het herkennen dat er sprake is van een aanval vaak niet het probleem is. In dit geval is het vaak juist een flinke uitdaging er weer vanaf te komen. Denk hierbij aan ransomware (gijzelsoftware), waarbij een kwaadaardig stuk software wordt geïnstalleerd dat ervoor zorgt dat bestanden niet meer geopend kunnen worden totdat er een bepaalde beveiligingssleutel is ingevoerd. Cybercriminelen eisen vaak hoge bedragen van bedrijven voordat zij de bestanden weer vrijgegeven. Een DoS-aanval tenslotte is erop gericht om een netwerk of dienstverlening plat te leggen.

Weten wat je doet

De digitalisering en het steeds meer in de cloud werken, brengen voor bedrijven natuurlijk de nodige kansen met zich mee. Maar waar kansen voor ondernemers ontstaan, vormen zich ook kansen voor criminelen om daar misbruik van te maken. In het kielzog van die kansen ontstaan dus ook bedreigingen. Het is daarom van groot belang dat je weet wat je doet, wanneer je met je bedrijf (steeds) meer digitaal en online gaat werken. Een professionele partner die de beveiliging van je netwerk en data voor zijn rekening neemt, is daarbij van onschatbare waarde. Een bedrijfshal of -loods wordt beveiligd door een gespecialiseerd bedrijf en verzekerd met een geavanceerd securitysysteem. Waarom zouden we de digitale achterdeur van datzelfde bedrijf dan wagenwijd open laten staan?


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 24 juli, 2020 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Je gegevens veilig houden is belangrijker dan ooit

Reageren is niet toegestaan.