Wandelen op schoon voor schonere bermen

BERG EN DAL – Na een succesvolle proef die tot april 2021 doorloopt, van het zwerfafvalvrij maken van verbindingswegen N-wegen tussen Nijmegen en Berg en Dal, gaan de gemeente Berg en Dal, provincie Gelderland, GoClean en Dar samen zwerfafval monitoren in de bermen van de N-325 van de grensovergang in Ubbergen richting Nijmegen.

De partijen willen weten hoeveel zwerfafval er langs deze weg ligt, waar het zwerfafval uit bestaat waar het vandaan komt. GoClean voert deze monitoring uit en wandelt op schoon.

Wethouder Nelson Verheul (gemeente Berg en Dal), Willem Huntink (programmaleider van Circulaire Economie van provincie Gelderland) en Bart de Bruin (directeur van Dar) gingen op woensdag 19 augustus samen met vrijwilligers van GoClean van start met de monitoring.

Monitoring zwerfafval N-wegen
GoClean monitort de komende zes maanden een keer per maand om te kijken of het zinvol is om structureel zwerfafval op N-wegen op te ruimen en hoe zwerfafval hier voorkomen kan worden. GoClean brengt in kaart hoeveel zwerfafval er ligt en wat zij zoal tegenkomen tijdens het zwerfafval opruimen. GoClean is een landelijke community die zich data gedreven inzet om Nederland zwerfafvalvrij te maken.

Schoonwandelen en zwerfafval scheiden
Om tot effectieve bronbestrijding van zwerfafval te komen, is het van belang om te weten hoeveel, wat voor soort, waar en waarom ergens zwerfafval ligt en waar het vandaan komt. Vanuit dat perspectief werkt GoClean met de werkmethode: ‘Schoonwandelen’. Dit betekent dat zij tijdens het opruimen van zwerfafval van elk stuk zwerfafval een foto wordt gemaakt in de registratie app Litterati. Deze data wordt uitgelezen in het door GoClean ontwikkelde ZwerfAfvalKompas. Om ook een deel van zwerfafval te kunnen hergebruiken als grondstof, scheidt GoClean het afval ook tijdens het schoonwandelen. Ze houden plastic+ (plastic verpakkingen, blikken en pakken) en restafval apart. Zo is er dubbele winst.

Wijkhelden

Naast het opruimen van zwerfafval in bermen van N-wegen gaat het opruimen van zwerfafval in de rest van de gemeente Berg en Dal, binnen de bebouwde kom ook door. Steeds meer Wijkhelden, jong en oud zetten zich in de gemeente Berg en Dal in voor een schone buurt. Inwoners die alleen of samen met andere inwoners de handen uit de mouwen willen steken om de omgeving netjes te houden, kunnen zichzelf ook aanmelden als Wijkheld via www.wijk-helden.nl. Vrijwilligers krijgen van Dar, zakken en knijpers. Dar haalt ook het zwerfafval aan huis op. Dar adviseert om bij het opruimen rekening te houden met de corona-richtlijnen van het RIVM.

Proef zwerfafvalvrije N-wegen

Op verzoek van wethouder Nelson Verheul van de gemeente Berg en Dal, heeft Dar contact gezocht met de provincie en startte Dar in juni 2019 met een proef voor zwerfafvalvrije N-wegen. De provincie Gelderland is eigenaar van deze wegen en verantwoordelijk voor goed beheer.

Veiligheid en doorstroming zijn belangrijk. Zwerfafval komt op de tweede plaats, maar heeft ook in de ambities van de provincie een rol. De gemeente Berg en Dal, provincie Gelderland en Dar gingen hierover met elkaar in gesprek en kwamen tot een mooie samenwerking. De medewerkers van Dar die in het groen werken in de gemeente Berg en Dal pakten deze proef op.

Foto: DAR


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 21 augustus, 2020 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Wandelen op schoon voor schonere bermen

Reageren is niet toegestaan.