Let the Sunshine wil ruim baan maken voor meisjes en hun talent voor techniek

Vanaf 2020 is wetenschap- en techniek les verplicht op basisscholen in Nederland. Vandaar dat dit hét moment is om voor eens en altijd te zorgen dat alle kinderen opgroeien met de overtuiging dat techniek niet alleen iets is voor jongens. Sterker nog: dat meisjes en techniek geweldig samengaan.

Daarom introduceert de nieuwe sociale onderneming Let the Sunshine een techniek-lespakket met meisjes in de hoofdrol, in combinatie met positieve voorbeelden van vrouwelijke rolmodellen voor de klas, voor individuele begeleiding, en in de media. Want het technologische, slimme Nederland kan niet zonder de meisjes. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat meisjes al rond zes jarige leeftijd een achterstand ontwikkelen in ruimtelijk inzicht. Niet omdat ze onvoldoende talent hebben, maar omdat wij als samenleving hen niet genoeg stimuleren om dit talent in te zetten. Erger nog: we voorzien jonge meisjes nog altijd van speelgoed en beelden die oude rolpatronen bevestigen en hen aanmoedigen om andere keuzes te maken dan techniek en wetenschap. Daar wil Let the Sun Shine verandering in brengen.

Meer vrouwelijk technisch talent

De overtuiging van Let the Sun Shine is dat wanneer meisjes vanaf de basis positieve associaties met techniek opbouwen, het hun beeldvorming versterkt van inspirerende vrouwelijke rolmodellen en dat veel meer meisjes hun natuurlijke talent voor technische skills zullen ontwikkelen. Zij werken gedurende 2021-2022 samen met het Wetenschapsknooppunt van de Technische Universiteit Delft aan een onderzoek gericht op de ontwikkeling van ruimtelijk inzicht van meisjes tot 12 jaar, om het effect van hun initiatieven te toetsen. Zij geloven in een win-win-win: meisjes (en jongens) die de beste basis leggen voor hun toekomst vol technologie, basisscholen die een zorgeloze kickstart krijgen voor wetenschap & techniek-onderwijs en bedrijven die succesvol kunnen groeien door meer vrouwelijk technisch talent in de nabije toekomst.

“Benut de potentie van meisjes voor techniek”

Jessica Sun is de oprichter van Let the Sun Shine. Zij woonde de eerste 11 jaar van haar leven in China en heeft daar ervaren dat meisjes, net als jongens, succesvol kunnen zijn in techniek. Zij bleek hier zelf ook goed in, en een technische studie was een logische keuze. Zij begeleidde tijdens haar werk diverse digitale transformaties, en zag dat met name mannen de oplossingen realiseren en besluiten nemen. Tegelijkertijd ziet ze haar eigen dochters op jonge leeftijd subtiele invloeden krijgen die maken dat bij hen het beeld kan ontstaan dat techniek vooral voor jongens is.

Jessica Sun: “Ik wil dat mijn dochters en alle meisjes van hun generatie in een wereld opgroeien waarin meisjes hun technische skills net zo goed ontwikkelen als jongens. Hierbij denk ik aan techniek vooral als een belangrijke driver voor toekomstige innovaties. Het benutten van de potentie van meisjes voor techniek zal Nederland helpen met de enorme schaarste aan technisch talent. En wellicht nog belangrijker: ik geloof dat effectievere teams en mooiere producten het gevolg zullen zijn als over de hele linie van bestuurders, ondernemers, CEO’s, investeerders, data scientists en software developers meer vrouwelijk perspectief vertegenwoordigd is. Laten we samen ruim baan maken voor meisjes en hun talent voor techniek, want Nederland heeft alle meisjes nodig en de meisjes verdienen het!”

Bron: Let the Sun Shine 


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 10 september, 2020 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Let the Sunshine wil ruim baan maken voor meisjes en hun talent voor techniek

Reageren is niet toegestaan.