Positieve ontwikkelingen woningmarkt volgens ABN AMRO

De woningmarkt ontwikkelt zich beter dan voorspeld werd. Dit vermeld Philip Bokeloh van het Economisch Bureau van ABN AMRO in zijn nieuwste  woningmarktmonitor. Er is nog steeds een stijgende lijn te zien in het aantal woningverkopen en ook de prijs die voor verkochte woningen betaald wordt, zit nog steeds in de lift. De lage hypotheekrente is hier de voornaamste oorzaak van.

Prijzen stegen met 8,2% in augustus

Uit de Woningmarktmonitor blijkt dat de prijs die voor huizen betaald wordt, de afgelopen periode flink gestegen is. De prijsstijging bereikte in augustus van dit jaar een hoogtepunt. De prijs van koopwoningen steeg in deze maand namelijk met liefst 8,2% tot het hoogste niveau van het afgelopen anderhalf jaar.

De krapte op de woningmarkt en overbieders zijn twee belangrijke oorzaken voor de stijgende huizenprijzen. Het huizenaanbod is beperkt en daarbij komt dat huizen die te koop staan, snel verkocht worden. In het tweede kwartaal van 2020 stond een huis slechts 28 dagen te koop alvorens deze verkocht werd, zo blijkt uit gegevens van makelaarsvereniging NVM.

Het geringe aanbod en de grote vraag zorgden ervoor dat overbieden eerder regel was dan uitzondering. Dit heeft ervoor gezorgd dat het prijspeil alsmaar verder steeg, met augustus als hoogtepunt. Volgens het CBS was de waarde van een koophuis dat in deze maand verkocht werd gemiddeld 336.000 euro. Dit is een aanzienlijk hoger bedrag dan een jaar eerder. Destijds lag de waarde van een verkocht huis in augustus 6,4 procent lager.

Ook de hypotheekrente speelt mee

Niet alleen de krapte en overbieden zijn verantwoordelijk voor de positieve ontwikkelingen op de woningmarkt, maar ook de lage rente op een hypotheek. Doordat deze rente de afgelopen jaren daalde naar 2 procent, is een koophuis beter betaalbaar geworden. Dit zorgde voor een toenemende vraag naar leningen met een rentevastlooptijd van 10 jaar. De lage hypotheekrente zorgde er daarnaast voor dat meer mensen hun hypotheek oversloten. Liefst 40% van de totale hypotheekproductie koos in het tweede kwartaal van dit jaar voor oversluiten.

Zetten de ontwikkelingen door?

Het Economisch Bureau van ABN AMRO geeft in de Woningmarktmonitor aan dat de afkoeling van de woningmarkt langzamer gaat dan verwacht. Toch verwachten zij niet dat de huidige ontwikkelingen doorzetten. “Hoewel het aantal woningaankopen momenteel nog stijgt, houden we er nu rekening mee dat ze dit jaar zullen stabiliseren. Eerder gingen wij nog uit van een afname van 5%”, zegt Philip Bokeloh, econoom van het Economisch Bureau van ABN AMRO. “De verwachting voor het aantal transacties in 2021 blijft onveranderd -10%. De stijging van de huizenprijzen zal dit jaar in de buurt liggen van 7% en volgend jaar stabiliseren, ten opzichte van de respectievelijk 6% en -2% die we in juli nog hadden voorspeld.”


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 8 oktober, 2020 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Positieve ontwikkelingen woningmarkt volgens ABN AMRO

Reageren is niet toegestaan.