Wat zijn de belangrijkste voordelen van spuitgieten?

Anno 2020 zijn er veel mogelijkheden als je een object wilt creëren. Zo zou je ervoor kunnen kiezen om een 3D printer aan het werk te zetten. Daarnaast kun je ook gebruik maken van een techniek genaamd frezen, wat juist weer heel wat anders is. Een andere optie is spuitgieten, wat al geruime tijd de beste technologie is voor het maken van kunststof producten. Het proces van het spuitgieten bestaat uit een paar stappen. Een vloeibare massa kunststof zal namelijk onder hoge druk in een matrijs worden gespoten. De massa zal dan afkoelen en verharden, waarna het product klaar is. Dit proces heeft een aantal voordelen. 

Complexe objecten

Met behulp van spuitgieten kun je niet alleen eenvoudige producten van kunststof maken. Het is ook mogelijk om juist veel detail toe te voegen aan het ontwerp van je item. Dit komt doordat een matrijs onderworpen wordt aan extreem hoge druk. Hierdoor zal de kunststof massa hard tegen de matrijs aangeduwd worden, waardoor het dus mogelijk is om complexe onderdelen te maken door middel van spuitgieten. Ingewikkelde vormen zijn hoe dan te creëren met dit techniek. Met andere methoden valt dit ook te doen, maar het zal dan moeilijker en duurder worden dan met behulp van spuitgieten. 

Meerdere typen kunststof

Een ander pluspunt van spuitgieten is dat het mogelijk is om meerdere soorten kunststof te gebruiken. Dit kun je doen door de twee componenten methode toe te passen. Als je hiervoor kiest dan hoef je je dus niet te beperken tot één specifieke plastic, in plaats daarvan kun je diverse materialen gebruiken tijdens het proces. Je zult hierdoor kosten besparen, terwijl je ook meer vrijheid hebt bij het ontwerpen van je product. Overigens zijn er ook steeds meer kunststoffen die je kunt gebruiken bij het spuitgieten, de keuze wordt dus alsmaar groter. 

Zeer efficiënt

Daarnaast wordt spuitgieten ook gezien als een zeer efficiënte methode voor het produceren van objecten. Dit is met name het geval bij een professionele spuitgieter. Overigens kost het spuitgieten met kunststof sowieso relatief weinig tijd. Het eerste product is belangrijk en zal mogelijk lang duren voordat het helemaal voldoet aan je wensen. Daarna gaat het spuitgietproces zeer snel. Dit is het geval doordat je veel items kunt maken uit één matrijs. Op deze manier zullen er in korte tijd een grote hoeveelheid producten gemaakt worden. Het is dus efficiënt qua tijd, maar ook qua kosten. 


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 13 oktober, 2020 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Wat zijn de belangrijkste voordelen van spuitgieten?

Reageren is niet toegestaan.