Je eigen team op afstand managen 

Niet alleen voor werknemers is het wennen, ook voor managers is het een grote verandering. Het is voor ons allemaal het nieuwe normaal en we proberen er samen het beste van te maken. Onlangs werd bekend gemaakt dat we de komende weken nog vanuit huis werken en het lijkt erop dat we voor de laatste in 2020 ook thuis moeten blijven werken. Inmiddels hebben veel bedrijven al nieuwe manieren gedeeld van communicatie en afspraken inplannen, maar we kunnen ons in dit opzicht altijd blijven verbeteren. Vooral omdat het nog erg onduidelijk is wanneer we weer met zijn allen op kantoor kunnen zitten. Zelfs wanneer we weer naar kantoor gaan, zal het anders zijn omdat er veel meer flexibiliteit zal zijn. Hoe kun je nu als manager je team zo goed mogelijk managen op afstand? 

  1. Blijf zo veel mogelijk in contact met elkaar 

Allereerst is natuurlijk communicatie enorm belangrijk. Door voldoende met je werknemers te communiceren weet je precies waar zij mee kampen en waar het goed gaat. Veel mensen lijken last te hebben van concentratie thuis en missen de juiste motivatie. Toch zijn er inmiddels veel webinars en tips online waar je een hoop van kunt leren. Een tip voor je eigen team is het delen van deze tips van anderen met elkaar. Vergeet ook niet minimaal twee keer per week een teammeeting in te plannen om updates en dagelijkse planningen met elkaar te delen. 

Vergeet ook niet duidelijk over te brengen dat er voor iedereen ruimte is om vragen te stellen wanneer iets onduidelijk is. Voor nieuwe medewerkers is het lastig om snel geholpen te worden wanneer zij vanuit huis worden ingewerkt. Misschien durven zij niet zo snel vragen te stellen waardoor ze onnodig projecten niet helemaal goed uitvoeren.

  1. Zo veel mogelijk automatiseren

Verder is het automatiseren van administratie een goed hulpmiddel. Denk bijvoorbeeld aan een werkbonapp waarmee je medewerkers eenvoudig hun werkzaamheden kunnen registreren. Dit is voor jou handig om te zien hoe lang iemand bezig is met een project voor een klant. Wanneer dit te lang is kun je met elkaar bespreken waar dit aan ligt. Wanneer dit erg kort is kun je je medewerker meer projecten geven om aan te werken. Daarnaast kun je ook in één oogopslag zien wie te veel overwerkt en wie nog meer werkzaamheden kan uitvoeren. Het is ook mogelijk om te zien of je je klanten te veel of te weinig factureert, wat voor iedere manager goed is om te weten. 

  1. Je team blijven ontwikkelen en verbeteren

Verder wil je iedere medewerker zo veel mogelijk laten ontwikkelen. Dit kan op verschillende manieren zoals bijvoorbeeld het toelaten van een geheel nieuw project uitvoeren of trainingen volgen. Na het volgen van een training kan de medewerker een presentatie geven aan de rest van het team waarin hij of zij verteld wat je kunt leren van de training en wat je als team beter kunt doen. Met behulp van LMS kun je eenvoudig in één oogopslag zien waar een medewerker mee bezig is, hoe ver iemand is in een training en welke certificaten al behaald zijn. Ook dit valt een stukje onder automatisering, maar ook grotendeels onder zelfontwikkeling. 


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 23 oktober, 2020 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Je eigen team op afstand managen 

Reageren is niet toegestaan.