Nog steeds een nijpend tekort aan personeel in kinderopvang

REGIO – Meer dan de helft van de kinderopvangorganisaties heeft een tekort aan inzetbaar personeel. De voornaamste reden is wachten op afname of uitslag van een coronatest (79 procent). Ook heeft de helft van de kinderopvangorganisaties nog steeds moeilijk vervulbare vacatures. Dat blijkt uit een peiling die Kinderopvang werkt! elk kwartaal onder kinderopvangorganisaties uitvoert.

In de dagopvang ervaart 45 procent van de organisaties een tekort en in de buitenschoolse opvang (bso) zelfs 52 procent. Naast het wachten op een coronatest(uitslag) is het bestaande personeelstekort van voor de coronacrisis, een andere belangrijke reden. Meer dan de helft van de kinderopvangorganisaties geeft aan nog steeds moeilijk vervulbare vacatures te hebben. Bij grote organisaties is dit zelfs 79 procent.

Tekort loopt verder op

Kinderopvangorganisaties verwachten dat dit tekort in het laatste kwartaal van dit jaar verder oploopt. Ook de toenemende vraag naar kinderopvang speelt een rol, evenals het kortdurend corona-gerelateerd verzuim. De behoefte aan flexibele krachten neemt toe, maar deze zijn juist moeilijk te vinden. Medewerkers die solliciteren zoeken vastigheid en veel uren. Dat bemoeilijkt ook de werving voor de bso, waar kleinere contracten veel voorkomen.

Sluiting groepen

Door uitval van personeel werken medewerkers vaak meer dan normaal om tekorten op te vangen. In verschillende organisaties vallen medewerkers daardoor (bijna) om. Ze zijn moe, worden eerder ziek en dit leidt weer tot verzuim. Een deel van de respondenten verwacht dat door onderbezetting groepen bij hun organisatie of elders zullen moeten sluiten.


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 6 november, 2020 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Nog steeds een nijpend tekort aan personeel in kinderopvang

Reageren is niet toegestaan.