Zo maak je je oven schoon

Roest verwijderen kan één van de vele schoonmaakklusjes zijn die jij regelmatig uit moet voeren. Hiervoor kun je onder meer gebruik maken van citroensap. Een aangebrande pan schoonmaken kan ook met behulp van dit sapje uitgevoerd worden. Een pan wordt natuurlijk gebruikt om te koken, wat je ook kunt doen met behulp van een oven. Dit zal één van de meest gebruikte apparaten in je keuken zijn. Daardoor zal het ook nodig zijn om de oven regelmatig te reinigen. Een oven schoonmaken doe je met de onderstaande tips, waar je een aantal producten voor nodig zult hebben.

Bakplaten, bakroosters, kruimels, aangekoekte etensresten en vet verwijderen

Je zult moeten beginnen met het verwijderen van alle bakplaten en bakroosters uit de oven. Door dit te doen zul je ruimte creëren voor het schoonmaken van het apparaat. Met behulp van een kruimeldief kun je alle kruimels en andere restjes uit de oven verwijderen. Hier kan ook een stofzuiger met opzetstukje voor gebruikt worden. Vergeet de rubberen randjes langs de ovendeur niet, vaak zitten hier nog veel etensresten. Daarnaast zullen wat etensresten aangekoekt zijn, die kun je dus niet verwijderen met een kruimeldief. Je zult ze daarom los moeten weken. Doe dit door de oven op circa 200 graden voor te verwarmen. Doe de oven daarna uit en plaats een ovenbestendige bak heet water met een scheut schoonmaakazijn erin. De ovendeur kan nu weer dicht. Laat dit een nacht staan. De aangekoekte etensresten zullen losweken waarna je ze gemakkelijk kunt verwijderen met behulp van keukenpapier. Nu je alle etensresten hebt verwijderd uit de oven zullen er alsnog vetvlekken overblijven. Ook hiervoor moet je weer de oven voorverwarmen op 200 graden. Is -ie op temperatuur? Zet de oven dan uit. Doe een stuk groene zeep onder de kraan om het nat te maken, waarna je hiermee over de vette delen wrijft. Plaats daarna een ovenbestendige bak heet water zonder schoonmaakazijn in de oven. Laat dit een uur in de oven staan met de deur dicht. Vervolgens zul je met keukenpapier het vet eenvoudig kunnen verwijderen.

Bakroosters, bakplaten en buitenkant schoonmaken

De bakplaten en -roosters heb je al uit de oven verwijderd. Hier kan natuurlijk nog viezigheid opzitten. De volgende stap is dan ook het schoonmaken hiervan. De bakplaat kun je vullen met een klein laagje water. Hierin kan een scheutje afwasmiddel of schoonmaakazijn gedaan worden. Plaats het vervolgens zo’n 10 minuten in de oven. De etensresten zullen hierdoor losgeweekt zijn. Met wat keukenpapier kun je ze nu gemakkelijk verwijderen. Het reinigen van de bakroosters is wat lastiger. Je kunt dit in een grote emmer plaatsen. Poets ze goed in met schoonmaakazijn, waarna je baking soda erover kunt gooien. Het rooster moet nu geplaatst worden in warm water voor 10 tot 15 minuten. Met een schuursponsje kun je vervolgens de viezigheid van het rooster verwijderen. Vergeet achteraf niet zowel de platen als de roosters af te spoelen met koud water. De buitenkant van de oven kun je schoonmaken met een sopje van heet water en afwasmiddel.


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 13 november, 2020 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Zo maak je je oven schoon

Reageren is niet toegestaan.