3D printen in de ruimte, het wordt mogelijk!
3D printing kan gebruikt worden voor allerlei doeleinden. Zo zal het volgend jaar in de ruimte gebruikt kunnen worden, wat mede mogelijk gemaakt wordt door de Nederlandse onderneming Ultimaker. Alhoewel een kapotte schroef normaliter niet echt een probleem is, is dat in de ruimte natuurlijk niet het geval. Daar kun je niet even langs de Karwei. Een kapot component kan veel nare gevolgen hebben. Met behulp van een 3D printer zal dit probleem opgelost zijn. Door dit apparaat kunnen ruimtevaarders een reserveonderdeel maken door simpelweg op een knop te drukken. Een kind kan de was doen!
Replicator uit Star Trek
NASA, wat natuurlijk de ruimtevaartorganisatie van de Verenigde Staten is, wil daarom volgend jaar een 3D printer het heelal in schieten naar het ISS. Dit is het internationale ruimtestation waar astronauten al zitten. Deze ruimtevaarders kunnen dit apparaat in principe hetzelfde gebruiken als de bekende replicator uit de film Star Trek. Daarnaast onderzoekt NASA ook onderdelen van raketten die geproduceerd zijn door 3D printers. Ze zijn bovendien bezig om uit te zoeken of voedsel geprint kan worden in de ruimte met zo’n machine. CNC frezen is mogelijk ook nog een optie in de toekomst. Voor de 3D printer die de ruimte ingaat levert Ultimaker dus belangrijke onderdelen, dit is een Nederlandse onderneming. De verwachting is dat dit apparaat volgend jaar in juni het heelal in moet gaan. Ultimaker heeft onder andere de processor, het moederbord en de software geproduceerd. Ook de module waarmee de astronauten de 3D printer bedient is een product van Ultimaker. De gehele printer is afkomstig van het Amerikaanse bedrijf Made in Space.
Open source
Opvallend genoeg werd het mogelijk om de onderdelen te maken dankzij de actieve open source 3D print gemeenschap. Ultimaker faciliteert deze activiteiten, wat het onder meer doet door een platform te creëren waarop samengewerkt kan worden. YouMagine is hier een goed voorbeeld van. Op deze site kun je inspiratie, ideeën en ontwerpen delen. Door een paar keer te drukken zullen deze designs uit de Ultimaker rollen. Onder meer hierdoor pleit de onderneming voor het delen van broncodes en de ontwerpen. Hieruit kan volgens Ultimaker interactie ontstaan, wat weer zorgt voor meerwaarde. Het bedrijf kan hierdoor vooruit gaan, net zoals 3D printen in het algemeen. Made in Space heeft dezelfde mindset. Hierdoor is het doel om 3D printers te creËren die gebruikt kunnen worden zonder veel training en kennis.