Wat zijn de voor- en nadelen van glaswol?

Het isoleren van een huis is de laatste jaren steeds belangrijker geworden. Ditzelfde geldt uiteraard ook voor het isoleren van een bedrijfspand. Dat dit nu meer in de spotlights staat komt onder andere doordat de voordelen van isolatie steeds duidelijker zijn geworden. Je kunt diverse methoden gebruiken om je woning te isoleren, waarbij de methoden met name gebaseerd zijn op de vele soorten materialen. Zo zou je onder meer kunnen kiezen voor pir isolatie, al zijn er nog veel meer isolatiematerialen mogelijk. Een ander voorbeeld is steenwol, wat ook heel veel gebruikt wordt. Ditzelfde geldt ook voor glaswol, waarover je in dit artikel meer kunt lezen.

Wat is glaswol?

Glaswol is dus een isolatiemateriaal dat veel gebruikt wordt. Dit heeft een aantal redenen. Zo isoleert glaswol uitstekend, terwijl het ook relatief goedkoop is. Bovendien kan het eenvoudig ingezet worden in smalle en kleine ruimtes. Dit materiaal wordt gemaakt van zand en gerecycled glas. Over het algemeen wordt het gemaakt in dekens op rol. Door glaswol te gebruiken zal de lucht ingesloten worden. Hierdoor kan het niet circuleren en dus ook geen warmte afvoeren. Zodoende zal er dus een isolerende luchtlaag ontstaan. Glaswol heeft daarnaast een open structuur met een zeer hoge isolatiewaarde. Hierdoor is het onder meer toe te passen als muurisolatie. Glaswol kan ook in de spouw geblazen worden bij spouwmuurisolatie. Hierdoor wordt het ook wel inblaaswol genoemd in plaats van glaswol.

Wat zijn de voordelen van glaswol?

Over het algemeen wordt glaswol gezien als de optimale isolatie, wat een aantal redenen heeft. Een paar van de voordelen van dit materiaal zijn net al genoemd. Zo zijn de kosten van glaswol relatief laag, met name als je het vergelijkt met de kosten van andere isolatiematerialen. Daarnaast is glaswol erg brandveilig. Het heeft namelijk een brandklasse B gekregen, wat zeker positief is. Het is niet alleen vrijwel onbrandbaar, het is ook nog eens erg milieuvriendelijk. Daarnaast kan glaswol op een eenvoudige manier geplaatst worden. Dit doe je door de dekens te knippen met een schaar, al kun je het ook snijden met een isolatiemes of zelfs met een broodmes. Een ander pluspunt van glaswol is dat het waterafstotend werkt. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken over ongedierte en schimmelvorming door vocht. 

Wat zijn de nadelen van glaswol?

Net zoals alle andere isolatiematerialen heeft glaswol niet alleen maar positieve eigenschappen. Zo is een nadeel van dit materiaal dat het niet altijd fijn is om mee te werken. Als je de glaswol op rol knipt of snijdt dan zullen er namelijk vezels vrijkomen. Deze vezels kunnen huidirritaties zoals jeuk veroorzaken. Glaswolvezels kunnen zelfs zorgen voor ontstekingen in de luchtwegen en ogen. Als je gaat werken met glaswol dan is het dus van belang om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. Zo moet je zeker handschoenen en een mondkapje met minimaal FFP2 classificering dragen. Ook het dragen van een bril wordt aangeraden.


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 26 november, 2020 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Wat zijn de voor- en nadelen van glaswol?

Reageren is niet toegestaan.