Inwoners gaan voor een groener Leuth

In oktober konden inwoners van Leuth stemmen hoe ze het dorp willen vergroenen. Tijdens de verkiezing brachten honderden inwoners hun stem uit. Zo hebben ze onder andere gestemd op het vergroenen van de rotonde, het Kerkplein en de entree van de Steenheuvelsestraat. De uitslag van de verkiezing is onlangs bekendgemaakt.

Schop in de grond

Alle inwoners van Leuth, inclusief kinderen, mochten tussen 13 en 22 oktober hun voorkeur aangeven met betrekking tot vergroening van het dorp. Samen met de inwoners, gemeente, drie lokale bedrijven, de groencommissie van Laat Leuth Leven en een externe adviseur zijn plannen gemaakt om Leuth nog mooier te maken. Ook niet onbelangrijk hierbij is het beter aanpassen van het dorp aan de klimaatverandering. Meer en meer inwoners zijn hier al mee bezig, bijvoorbeeld door de tuin te vergroenen, om zo biodiversiteit te stimuleren, of door zonnepanelen te plaatsen. Zonnepanelen huren is ook een optie voor wie geen grote investering kan doen. De uitslag is bekend: in het voorjaar van 2021 gaat ‘de schop in de grond’.

De winnende ontwerpen

Er zijn meerdere ontwerpen als winnaar uit de bus gekomen. De dorpsentree wordt opgevrolijkt met prachtige inheemse vaste planten en heesterborders met bloembollen. Hier tussendoor staat af en toe een fruitboom geplant. De rotonde aan de Botsestraat wordt vergroend met brede stroken vaste planten en bollen. Hierdoor staat Leuth het hele jaar door in bloei en wordt er veel kleur toegevoegd aan het dorp. Het kerkplein wordt opgevrolijkt met een grote bloembak die ook dient als bank. Het multifunctionele ontwerp heeft een verhoogde rand, zodat inwoners en bezoekers hier comfortabel op kunnen zitten. Ook gaat er nog gekeken worden naar een mogelijke vergroening voor de Spar in overleg met bewoners.

Boomplantdag

Tot nu toe hebben 20 inwoners van Leuth aangegeven een boom te willen planten. Er gaat nog een feestelijke Boomplantdag georganiseerd worden door De Gemeente Berg en Dal en Laat Leuth Leven. Hopelijk valt het op dat moment live te vieren dat het dorp een stukje groener, toekomstbestendiger en mooier is geworden. Laat Leuth Leven verwelkomt iedereen die zich geroepen of betrokken voelt. Iedereen kan meedoen, op allerlei manieren. Je kunt meedenken over een idee, actief meewerken in een werkgroep of een luisterend oor bieden aan andere inwoners. De dorpsagenda is opgesteld voor, door en met Leuthenaren en Erlecommers. Op de agenda komen alle punten te staan die de commissie belangrijk vindt en waar het dorp gezamenlijk aan wilt werken. Inwoners krijgen zo een stem richting zowel de Gemeente Berg en Dal als naar het Provinciale bestuur. Meedoen kan door het contactformulier op de website van Laat Leuth Leven in te vullen. Meer doen? Ook is er grote vraag naar vrijwilligers bij Vrijwilligerswerk Berg en Dal.


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 1 december, 2020 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Inwoners gaan voor een groener Leuth

Reageren is niet toegestaan.