Hoe werkt het spuitgieten van plastic precies?

Het spuitgieten van plastic is een proces waarin gebruik zal worden gemaakt van plastic pellets, wat direct al heel anders is dan hoe CNC frezen werkt. De korrels zijn meestal thermohardende of thermoplastische polymeren. Zodra ze kneedbaar genoeg zijn, worden de pellets in een matrijs geïnjecteerd. Dit gebeurt met veel druk. Hierdoor wordt de vorm volledig gevuld met de gesmolten korrels. Na verloop van tijd zal de gesmolten vloeistof stollen en verharden doordat hij afkoelt. Als het plastic volledig is uitgehard, is het onderdeel in principe klaar. Het wordt dan uit de mal gehaald. Zo wordt het product gemaakt door een dienst dat spuitgieten als specialisatie heeft. 

Wat is het plastic spuitgieten proces? 

Voor het plastic spuitgietproces wordt meestal een aluminium mal gebruikt. Aluminium wordt ingezet omdat het warmte een stuk efficiënter overbrengt dan staal. Daarom zijn er geen koelkanalen nodig. Hierdoor wordt tijd bespaard tijdens het afkoelen, wat natuurlijk ook kosten zal besparen. Zoals hierboven uitgelegd, worden harspellets gebruikt tijdens het spuitgietproces van kunststof. Deze worden in een vat geladen. Hierin zullen ze uiteindelijk worden gesmolten, samengeperst en in het geleidesysteem van de mal worden geïnjecteerd. Heet hars wordt vervolgens door de poorten in de matrijs geïnjecteerd. Het onderdeel wordt vervolgens gegoten. Uitwerppennen maken het verwijderen van het onderdeel uit de mal makkelijker. Nadat dit is gedaan, valt het product in een laadbak. Wanneer de volledige productierun is voltooid, worden alle gemaakte onderdelen in een doos verpakt. De spuitgiet service stuurt ze vervolgens naar de klant.

Wat zijn de voordelen van het spuitgieten van plastic?

Zoals je wellicht wel weet, wordt spuitgieten gebruikt om veel verschillende veelgebruikte artikelen te produceren. Als je rondkijkt in je woning zul je al een overvloed aan producten vinden die zijn gemaakt met behulp van spuitgieten. Dit kunnen spuiten, flessendoppen, de behuizing van de afstandsbediening en nog veel meer van plastic gemaakte items zijn. Het is zeker niet vreemd dat er zoveel producten spuitgegoten worden. Deze productiemethode heeft namelijk veel voordelen. De arbeidskosten zijn tijdens dit proces bijvoorbeeld extreem laag, terwijl er een hoge flexibiliteit op het gebied van ontwerpen is. Dit is het geval omdat de matrijzen aan extreem hoge druk worden blootgesteld. Hierdoor wordt het plastic in de mal harder geperst waardoor er een grote hoeveelheid detail op het product kan worden geplaatst. Er kunnen bovendien ingewikkelde of complexe vormen worden vervaardigd met behulp van het spuitgieten.


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 10 december, 2020 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Hoe werkt het spuitgieten van plastic precies?

Reageren is niet toegestaan.