Ben jij toe aan een nieuwe wind in je carrière?

Het afgelopen jaar is voor werkend Nederland behoorlijk intensief geweest. Aan de ene kant werden we door de lockdown massaal gedwongen tot thuiswerken. Aan de andere kant zorgden de economische gevolgen van diezelfde lockdown ervoor dat veel mensen hun baan verloren. Ben jij er in deze periode – door al die extra tijd voor reflectie – achter gekomen dat je huidige carrière niet meer bij je past? Of moet je noodgedwongen op zoek naar een nieuwe uitdaging? Misschien is werken bij de gemeente wel iets voor jou.

Ontdek detachering

Gemeenten zullen altijd door moeten draaien. Daarom zijn gemeentebanen doorgaans behoorlijk stabiel, zelfs in tijden van crisis. Daarnaast geeft werken voor een gemeente voldoening, zeker wanneer je zelf woonachtig bent in dezelfde gemeente. Je weet dan namelijk dat je elke dag bijdraagt aan het beter maken van je eigen leefomgeving. Geen wonder dus dat werken bij de gemeente voor veel mensen aantrekkelijk is.

Helaas is de keerzijde dat het vaak erg lastig kan zijn om binnen te komen bij een gemeente. Veel functies worden intern opgelost, dus als buitenstaander kan het soms bijna onmogelijk lijken om daar tussen te komen.

Maar geef de moed niet te snel op, want gelukkig is er detachering. Je solliciteert dan niet rechtstreeks bij de gemeente of overheid, maar bij een detacheringsbureau. Dat bureau heeft goede banden met gemeenten en vergelijkbare opdrachtgevers. Jij wordt door het detacheringsbureau als het ware uitgeleend aan de gemeente om een (tijdelijke) functie op te vullen. Is de opdracht volbracht, dan ga je door naar een volgende klus. Daarmee is detachering niet alleen een toegankelijke manier om bij een gemeente aan de slag te komen, maar zit er ook nog eens veel variatie in je werkzaamheden. Dat houdt je werkdag een stuk spannender.

Haal meer uit je extra vrije tijd

Bijna iedereen heeft als gevolg van de coronacrisis extra vrije tijd omhanden. Of je nu veel vanuit huis werkt en daardoor dagelijks reistijd uitspaart, of helaas helemaal zonder werk bent komen te zitten. Gebruik die tijd goed, ook als je voorlopig goed zit in je huidige baan.

Allereerst is het belangrijk om jezelf fysiek en mentaal in conditie te houden. Al dat thuiswerken eist zijn tol, dus zorg dat je geregeld naar buiten gaat voor een frisse neus en hoofd en dat je voldoende beweging krijgt. Ben je je baan verloren? Zorg ook dan dat je die schok goed verwerkt en dat je in optimale (mentale) conditie kunt verder zoeken naar je volgende uitdaging. Zonder werk zitten kan veel stress geven en in een soort paniekreactie kan het dan verleidelijk zijn om er elke dag tientallen sollicitaties uit te sturen. Toch is het verstandiger om even een stapje achteruit te doen en goed te denken wat je wilt. Je hebt er immers ook niets aan om het na een maand al helemaal zat te zijn wanneer je nergens wordt aangenomen.


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 15 december, 2020 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Ben jij toe aan een nieuwe wind in je carrière?

Reageren is niet toegestaan.