Meer fietsen dan inwoners

Dat Nederland een fietsland is, is een understatement, dat weet men over de hele wereld. De Nederlander pakt de fiets om een ontspannen fietstochtje door het bos te maken, of in het pak naar het werk te gaan, of om de kinderen uit school te halen. Een heel normaal straatbeeld, we zijn van jongs af aan opgegroeid met de fiets. We hebben dan ook vele veilige, comfortabele fietspaden en het is bijna overal vlak. Ook in de stad verplaats je je sneller per fiets dan met welk vervoermiddel dan ook. Wel even goed op het verkeer letten, want fietspaden of -stroken zijn niet altijd een garantie voor uw veilige fietsroute. Wist u dat er in Nederland meer fietsen zijn dan inwoners? Er zijn 23 miljoen fietsen, tegen 17 miljoen inwoners.

Verjaardag

Fietsen zijn populaire cadeaus voor kinderverjaardagen, voor het kind leuk om zo’n dynamisch cadeau te krijgen, voor de ouders niet minder leuk. De jonge vader kan niet wachten tot zijn zoon de eerste stapjes zet en rijp is voor de loopfiets. De verdere fiets carrière begint eigenlijk rond het vierde jaar van het kind. Dan doet de kinderfiets 20 inch met zijwielen zijn intrede, vaak ook als verjaardagscadeau. De jarige is dan blij en apetrots, het begin van een stukje zelfstandigheid, zeker wanneer hij los kan fietsen en de zijwielen eraf mogen. Het dragen van een fietshelm is in Nederland niet verplicht, maar toch is het wel veiliger om je kind met helm te laten fietsen en jouw kind is gerust de enige niet. En jong geleerd is oud gedaan. 

Maatschappelijk verantwoorde invloed

Op veel scholen is het verkeersonderwijs een apart vak op de basisschool. Er gaan echter ook stemmen op voor integratie van verkeer in meerdere vakken. Verkeer, fietsen, bewegen, gezondheid, schone lucht … allemaal begrippen die bij elkaar horen als een positieve vibe. Denk eens aan het toenemende aantal kinderen – en volwassenen – met overgewicht. Zou het niet mooi zijn als zij zoveel zelfvertrouwen opbouwen dat zij fietsen een plezier gaan vinden? En dan bereid zijn om de vele autokilometers per week in te ruilen voor gezonde fietskilometers? 

Een andere maatschappelijke ontwikkeling is de individualisering van de samenleving, de verarming van sociaal gedrag. We zitten uren per dag op onze telefoon, doen in toenemende mate aan bingewatchen en hebben steeds minder oog voor onze omgeving. En dat is niet alleen bij kinderen het geval. Dus ook daar kan de fiets een positieve bijdrage leveren, als je fietst moet je geduld hebben, rekening houden met andere weggebruikers en vooral uitkijken waar je rijdt. Dus even iets anders dan een schermpje voor je neus!

Verkeersdiploma

Op de basisschool krijgen de leerlingen in groep 8 het verkeersexamen aangeboden. Dat is bedoeld om te laten zien dat zij de theorie beheersen en in de praktijk kunnen toepassen. Deze leerlingen hebben over het algemeen een kinderfiets 24 inch. Heeft uw kind nog een oude kinderfiets 26 inch? Dan wordt het hoog tijd om eens online te gaan shoppen, op zoek naar een geschikte, passende fiets voor uw kind!


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 28 december, 2020 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Meer fietsen dan inwoners

Reageren is niet toegestaan.