Belasting op gas omhoog

Vanaf 2021 gaat het belastingtarief op gas omhoog met 3 cent. De komende jaren zal de energiebelasting op gas steeds verder omhoog gaan. De overheid wilt woningeigenaren namelijk stimuleren om vrijwillig afscheid te nemen van hun gasaansluiting en over te stappen op duurzaam verwarmen. Dat is noodzakelijk om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Belasting op gas omhoog, op elektriciteit omlaag

De gemiddelde energierekening bestaat voor bijna 50 procent uit belastingen. Via de energierekening dragen huishoudens energiebelasting, Opslag Duurzame Energie (ODE) en btw af. Als deze belastingen worden verhoogd, stijgt de energierekening als het energieverbruik hetzelfde blijft. De overheid wilt duurzamer energieverbruik stimuleren. Daarom zal in 2021 voor een gemiddeld huishouden de energiebelasting op gas stijgen met bijna €26,- (4,7 procent). De belasting op elektriciteit wordt juist verlaagd met gemiddeld €13,-. Dat betekent dat huishoudens met een gelijkblijvend hoog gasverbruik in de toekomst steeds meer voor energie gaan betalen. Het loont dus steeds meer om energieleveranciers te vergelijken, om zo te kijken of men wellicht ergens anders goedkoper uit is.

Investeren in energiebesparende maatregelen

Het investeren in verduurzaming van de eigen woning loont nog steeds, zeker nu de belasting op gas omhoog gaat. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. De energierekening van duurzame woningen is namelijk een stuk lager. Goede isolatie is de basis van duurzaam wonen. Als een woning goed geïsoleerd is, hoeft er minder gestookt te worden. Daarnaast zorgt een goede isolatie voor meer wooncomfort. Zodra de woning goed geïsoleerd is, kan er nagedacht worden over een duurzame verwarmingsinstallatie. Er zijn hiervoor verschillende mogelijkheden. Bijvoorbeeld een volledig elektrische warmtepomp, een hybride warmtepomp, een warmtenet (stadsverwarming), infraroodpanelen, een pellet cv-ketel óf biomassaketel op resthout. Het is ook mogelijk om zonnepanelen op het dak te plaatsen. Op deze manier voorzien de bewoners hun woning zelf van groene stroom. De warmtepomp kan hier ook weer gebruik van maken. Tot 2023 kunnen eigenaren van zonnepanelen nog profiteren van de aantrekkelijke salderingsregeling.

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

Woningeigenaren kunnen vanaf 2021 subsidie aanvragen voor duurzame energieopwekking, isolatiemaatregelen en/of de aansluiting op een warmtenet. Het gaat hier om de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). In 2021 is er een budget van € 124 miljoen beschikbaar. Bewoners kunnen subsidie voor isolatie aanvragen als zij minimaal twee van de vijf type isolatiemaatregelen treffen. Dat zijn: gevelisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie en hoogrendementsglas.

Toekomstbestendig Wonen Lening

De provincie Gelderland en de gemeente Berg en Dal bieden woningeigenaren de aantrekkelijke mogelijkheid om een lening af te sluiten om de woning te verbeteren. Denk hierbij aan het plaatsen van zonnepanelen, een groendak, warmtepomp of het levensloopbestendig maken van de woning. Hiervoor kunnen geïnteresseerden minimaal €2.500,- en maximaal €30.000,- lenen. Woningeigenaren die hun woning volledig energiezuinig (Nul op de Meter woningen) of aardgasvrij maken óf kiezen voor asbestsanering in combinatie met een energiemaatregel, kunnen zelfs maximaal €50.000,- lenen.


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 18 januari, 2021 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Belasting op gas omhoog

Reageren is niet toegestaan.