Minder vuurwerkschade vergroot roep om verbod

Het al dan niet verbieden of inperken van vuurwerk is in Nederland al enkele jaren onderwerp van een verhitte discussie. Voorstanders van een verbod pleiten dat vuurwerk leidt tot schade, zwerfafval en gestreste huisdieren en dat het welbewust misbruik met zich meebrengt. Tegenstanders van zo’n verbod stellen dat het afsteken van vuurwerk met de jaarwisseling een traditie is en het verbieden hiervan de vreugde van de jaarwisseling vermindert. Ook de vuurwerkbranche is vanzelfsprekend geen voorstander van een verbod en stelt dat overlast en problemen vooral veroorzaakt worden door vuurwerk dat nu ook al illegaal is. De afgelopen jaarwisseling bleek een mooie testcase voor een vuurwerkverbod en heeft de roep om een verbod luider gemaakt.

Rustige jaarwisseling

Afgelopen jaarwisseling was een voorproefje op een eventueel vuurwerkverbod. Het afsteken van de meeste soorten vuurwerk was namelijk verboden om de zorg te ontzien. Normaliter is de jaarwisseling de drukste periode bij de spoedeisende hulp. De rijksoverheid achtte dat in coronatijden niet verantwoord. Er is al zoveel gevraagd van de zorg dat de nieuwjaarspiek daar niet bij kon. Dat heeft ook in Groesbeek zijn uitwerking niet gemist. De schade viel dit jaar aanzienlijk lager uit en ook de kosten voor toezicht daalden door het mindere vuurwerk. Wat de burgemeester ertoe verleidde om voor een permanent verbod te pleiten.

Schade

De schade van de afgelopen jaarwisseling is dus aanmerkelijk lager dan die van eerdere jaarwisseling. Hoeveel precies kan nog niet worden gezegd, omdat sommige schade later pas blijkt. Ook van de schade bij particulieren is niet meteen een goed beeld. Vaak duurt het even voordat een claim op de verzekering verwerkt is en de aard en oorzaak van de schade goed gedocumenteerd zijn. In de meeste gevallen zal er een beroep worden gedaan op de opstalverzekering, bij schade aan de buitenzijde van woningen en eigendommen. Bij grotere schade, bijvoorbeeld brand- en rookschade in huis, komt ook de inboedelverzekering in beeld. Hoe dan ook: minder schade is voor verzekeraars en verzekerden natuurlijk een mooie opsteker.

Roep om verbod

In principe is het afsteken van vuurwerk tijdens de volgende jaarwisseling weer gewoon toegestaan onder dezelfde voorwaarden als in eerdere jaren. Zoals gezegd was het verbod van afgelopen jaarwisseling in principe een eenmalige maatregel. Het ligt echter voor de hand dat de toch al steeds luidere roep om verdere beperkingen nu nog beter gehoord wordt door de beleidsmakers in Den Haag. Voor het beperken van schade en letsel zullen, ook los van corona, immers de nodige handen op elkaar krijgen. Vooralsnog wil het kabinet daar niet aan. Met verkiezingen op de agenda voor maart 2021 kunnen de kaarten tegen het einde van dit jaar echter heel anders geschud zijn. Zelfs als het coronavirus tegen die tijd geen overweging meer is voor de beleidsmakers.

 

 


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 25 januari, 2021 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Minder vuurwerkschade vergroot roep om verbod

Reageren is niet toegestaan.