Zo werkt veiligheid in fabrieken en productiehallen
Tijdens de industriële revolutie vond er een omslag plaats en werden producten in grote hallen met luide machines gemaakt. De arbeidsomstandigheden waren daar op zijn zachts gezegd niet best, met ontzettend veel gezondheidsrisico’s en kansen op ongelukken. Inmiddels is dat wel anders, met name in Westerse landen, maar hoe wordt die veiligheid dan precies ingeregeld? Daar vertellen we je graag iets over in deze blog!
Veiligheidsschakelaars en noodstoppen
Wanneer er iets mis gaat of dreigt te gaan, is het belangrijk dat een machine of productielijn meteen stopgezet kan worden. Met een veiligheidsschakelaar of noodstop wordt dit ingeregeld. Bij iedere werkplek is één van deze oplossingen ingericht. Wordt er op de knop gedrukt, dan stopt het productieproces meteen en wordt een ongeluk hopelijk voorkomen of in ieder geval minder ernstig gemaakt.
Automatische veiligheidsvoorzieningen
Naast handmatige veiligheidsschakelaars en noodstoppen zijn er ook opties voor automatische veiligheidsvoorzieningen. Hierbij houdt het proces of apparaat zelf in de gaten of er geen ongelukken gebeuren. Een goed voorbeeld daarvan is de zelfblokkerende tafelzaag. Een risico daarbij is altijd dat een hand of vinger in het zaagblad terecht komt, met verschrikkelijke verwondingen als gevolg. Een ongeluk zit daarbij dus in een klein hoekje, maar er zijn zaagbladen die dusdanig snel kunnen blokkeren dat er niet eens een krasje op je vinger komt, terwijl het moeiteloos door dik hout heen zaagt. De zaag blokkeert meteen bij huidcontact, maar is daarna wel rijp voor de schroot. Een kleine prijs voor het behouden van een ledemaat of vinger natuurlijk!
Sensoren en alarmeringen
Naast automatische en handmatige stoppen en schakelaars zijn er ook oplossingen die men alarmeert op een verhoogd risico. Denk bijvoorbeeld aan het principe van een koolstofmonoxide melder voor in huis, maar dan voor een fabrieks- of productiehal. Er zijn oplossingen om eventuele oververhitting van apparaten te meten, of om de luchtkwaliteit in de gaten te houden bijvoorbeeld. Zo kunnen ongevallen vaak voorkomen worden nog voordat het risico echt hoog wordt, waardoor de veiligheid er verder op vooruit gaat.
Training
Tot slot is het belangrijk dat men weet hoe zij met bepaalde situaties om moeten gaan, zodat onveilige situaties vermeden kunnen worden. Dit begint met de juiste training, werkwijze en kwalificaties. Zo kan iedereen op een verantwoordelijke manier werken en vormen zij geen risico voor hun eigen gezondheid of die van anderen. Op die manier wordt de veiligheid gewaarborgd en kan er altijd gezond en veilig gewerkt worden.