Zes plantenbaktips voor beginners 

Als je eenmaal het tuinieren in plantenbakken onder de knie hebt, zul je merken dat je elk jaar meer en meer planten gaat kweken in deze grote bakken. Hier zijn een paar van de beste tips voor succesvolle tuinen waarbij je gebruik maakt van bijvoorbeeld een houten plantenbak

Licht

Mensen overschatten vaak enorm hoeveel zon hun planten krijgen. Hoewel je voor bijna elke hoeveelheid licht een geweldige plant kunt vinden, moet je weten hoeveel licht je douglas plantenbak krijgt voordat je de planten kiest die je hierin wilt gaan planten. Om erachter te komen hoeveel direct licht van de zon je bak zal krijgen, plaats je het waar je hem wilt hebben en meet je hoe lang de zon erop schijnt. Het is bovendien mogelijk om hiervoor een zonnecalculator te gebruiken, waarmee je dus het licht kunt bepalen. 

Drainage

De drainage kan een kwestie van leven en dood zijn voor je planten. Wanneer er geen gaten die groot genoeg zijn om de water uit je plantenbak steigerhout te laten komen wordt de grond te nat en kunnen de wortels van je planten gaan rotten. De plant sterft hierdoor af. Over het algemeen hebben de tuinpotten die je kunt aanschaffen niet genoeg drainage. Gelukkig kun je dit probleem zelf oplossen door de gaten groter te maken in de bak met behulp van een mes of een boormachine. 

Voeding

De meeste potgrond heeft geen toegankelijke voedingsstoffen voor je planten. Dit moet je dus zelf toevoegen. De overgrote meerderheid van de planten heeft namelijk mest nodig om te kunnen gedijen. Het is daarom een goed idee om een meststof met langzame afgifte te mengen in een potgrond. Om dit te doen, meng je een grote partij potgrond met mest in een emmer of vul je je pot met potgrond en meng je de meststof erdoor. Vervolgens moet je de planten elke twee weken bemesten met een vloeibare meststof. 

Planttag

Planttags zijn van cruciaal belang. Ze zullen je vertellen hoe groot je plant zal worden, hoeveel licht, water, zorg en voedsel hij nodig heeft. De tag vertelt je ook of je plant eenjarig of meerjarig is, of het een vaste plant is en in welke zones hij zal overleven. Dit moet je natuurlijk beslist weten als je de planten gaat plaatsen. De planttag vertelt je bovendien meer over hoe de plant gaat groeien, wat belangrijk is bij het bepalen van de plantenbak waar je hem in gaat plaatsen. Dit moet namelijk goed bij elkaar passen.

Buren

Wanneer je planten voor je plantenbak kiest, zorg er dan voor dat ze goed bij elkaar passen. Dit betekent dat alle planten in één pot allemaal dezelfde hoeveelheid licht en vocht nodig hebben. Plaats je planten samen in één bak die verschillende behoeften hebben? De kans is groot dat sommige planten dan niet goed zullen gedijen. Heb je een plant die veel zon nodig heeft? Dit moet je dan dus plaatsen in een plantenbak met andere planten die net zoveel zon nodig hebben. Maak hierbij beslist gebruik van de planttags! 

Potgrond

Er zijn veel mensen die je zullen vertellen om je plantenbak te vullen met allerlei soorten rommel, waarbij je kunt denken aan het verpakken van pinda’s tot melkkannen. Terwijl je dit doet, wordt je tuin vol potten aanzienlijk lichter, maar ook moeilijker te onderhouden omdat deze sneller uitdroogt. Het is daarom beter om gewoon potgrond te gebruiken. Hierbij geldt hoe meer potgrond je gebruikt, hoe meer water het vasthoudt. Hierdoor heb je dus een grote foutmarge als het gaat om het water geven van je planten, maar ook om het voeden van de planten. 


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 8 juni, 2021 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Zes plantenbaktips voor beginners 

Reageren is niet toegestaan.