Ken jij de zeven werelddelen?

Werelddelen en landen. We kunnen er maar niet over eens worden hoeveel er bestaan. Vindt de één dat er maar 5 werelddelen zijn, zeggen de meeste schoolboeken dat het er zes zijn, is het officieel zeven en gaan er geruchten dat dit eigenlijk acht moet zijn.

Met landen gaat het al net zo. Tellen we de landen die door andere landen geaccepteerd zijn en daarmee op de lijst van de VN staan, of tellen we de afhankelijke landen er ook bij? Wist je eigenlijk dat er verschillende lijsten zijn?

Op reis

Met een jaar waarin alles op zijn kop stond, en reizen van groen naar oranje, rood en weer terug ging, wist je waarschijnlijk alles over het reisadvies Kroatië, Italië, België en Duitsland maar was het feit hoeveel werelddelen er zijn, even wat minder interessant. Maar nu alles weer open gaat is het goed te weten waar je naar toe gaat deze zomer en hoe laat het er is.

5, 6 of 7 continenten?
Vroeger waren de continenten zoals we die nu kennen, heel anders. Dat komt omdat door het verschuiven van tektonische platen er verschillende continenten uiteen zijn  gevallen of juist weer bij elkaar gekomen. India bijvoorbeeld behoorde miljoenen jaren geleden tot het Afrikaanse continent. Vandaag de dag tellen we zeven continenten. Hoewel dat niet iedereen het daar mee eens is. De details besparen we je even. In plaats daarvan geven we je wat feitjes over deze werelddelen.

Op nummer één (qua oppervlakte) staat Azië. Dit continent beslaat maar liefst 44.579.000 km2 met daarin  51 erkende landen. Maar ook qua bevolking staat Azië aan top en herbergt het 60% van de totale bevolking. Na Azië komt Afrika met 30.370.000 km2 en 54 landen. Een kwart van Afrika wordt ingenomen door de Sahara, de grootste woestijn van de wereld; de Sahara.

Ongeveer de helft van Azië is Noord Amerika. Qua oppervlak maar ook qua landen. Toch heeft Noord Amerika, onder leiding van de VS, wel de grootste economie van de wereld. Zuid Amerika kan dan weer claimen dat ze het grootste bos hebben. Hoewel je bij het Amazone-regenwoud niet direct aan het woord bos denkt. Weet je dat dit ‘bos’ een derde van heel Zuid Amerika is?

Antarctica staat dan wel op de vijfde plaatst qua oppervlakte beslaat (14.000.000 km2) maar heeft geen permanente inwoners. Dit komt omdat het volledig bedekt is met ijs. De enige mensen daar zijn de wetenschappers die onderzoeksstations op Antarctica onderhouden.

En dan Europa, het op één na kleinste werelddeel gekenmerkt door de vele landsgrenzen. Maar liefst 51 landen (net zoveel als Azië) en het meest ontwikkelde continent met de Europese Unie als de grootste economische en politieke unie ter wereld. Op nummer zeven staat het kleinste continent. Australië & Oceanië beslaat dan nog wel 8.600.000 km2 maar komt met de 14 landen en dunne bevolking maar tot  0,2% van de totale bevolking op aarde. Lekker weids en rustig dus.

Let op de tijd

Ga je op reis, hou dan ook de tijd even goed bij. Niet alleen is er een verschil van tijd per wereldeel, maar ook maar kan ook per land verschillen. Check dus altijd even het tijdverschil. Daarnaast is het ook handig even het ezelsbruggetje voor AM PM weer te oefenen. In Nederland gebruiken we deze aanduiding niet zo vaak maar in andere landen is het heel gewoon.

AM staat voor Ante Meridiem en vertegenwoordigd de tijdszone van 12 uur ‘s nachts tot 12 uur in de middag. PM staat voor Post Meridiem en is de tijd van 12 uur in de middag tot 12 uur in de nacht. Onthoud je AM als “After Midnight”, dan weet je vanzelf ook dat PM voor prettige middag of passeert de middag staat. Een andere manier is dat de A voor de P komt en de ochtend dus voor de middag. Denk je dat het niet belangrijk is? Dan herinneren we je even aan tickets of het boeken van een hotel. Toch jammer als je door zo’n ‘klein’ foutje op de verkeerde dag aankomt.


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 23 juni, 2021 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Ken jij de zeven werelddelen?

Reageren is niet toegestaan.