Wat is bewindvoering?

Je hebt vast wel eens over bewindvoering gehoord, maar wat is bewindvoering? Wanneer je zelf niet meer je financiën en de bijhorende administratie kan beheren, wordt bewindvoering als maatregel ingezet. Deze maatregel heeft het doel om iemand te beschermen. Dit is bijvoorbeeld nodig voor mensen met een verslaving of mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking, maar ook in bepaalde gevallen zoals dementie. Je kunt ook onder het bewind worden gesteld om je te beschermen tegen uitbuiters als je financieel wordt uitgebuit. Wanneer je onder bewindvoering wordt gesteld, kun je dus niet meer over je eigen geld of vermogen beschikken. Een bewindvoerder neemt die taak dan over.

De taken van een bewindvoerder

Een bewindvoerder neemt de beheer van je financiën over wanneer je onder bewind wordt gesteld. Deze bewindvoerder moet de geldzaken uiteraard zo goed mogelijk beheren. Een rechter controleert of dit het geval is. Hierbij een aantal taken van een bewindvoerder:

  • Het aanvragen van het beschermingsbewind
  • Het opstellen en uitvoeren van een budgetplan
  • Het aanvragen van toeslagen, kwijtschelding gemeentelijke belasting en bijzondere bijstand kosten bewindvoering
  • Het verzorgen van de belastingaangifte
  • Het opstellen van de boedelbeschrijving, dit gebeurt vier maanden na de aanvang van het bewind
  • Het jaarlijks verantwoording afleggen bij de rechter

Opstellen budgetplan

Een van de grotere taken van de bewindvoerder is het opstellen van een budgetplan. Bij het opstellen van een budgetplan wordt er gekeken naar je inkomsten en uitgaven. Zo wordt er rekening gehouden met gas, water, licht, huur, verzekeringen en leefgeld. Mocht er ruimte over zijn, dan wordt er ook rekening gehouden met onvoorziene uitgaven. Uitgaven zoals een tv- of telefoon abonnement volgen daarna pas.

Bewindvoering aanvragen

Kun je niet meer over je financiën beheren? Dan kun je bewindvoering aanvragen. Deze maatregel kan enkel door een kantonrechter worden uitgesproken. Het is een ingrijpende maatregel die enkel wordt uitgevoerd wanneer er sprake is van geldige redenen. Je kunt het beschermingsbewind voor jezelf aanvragen, maar ook voor een ander. Is er iemand in je omgeving die niet meer over zijn of haar geldzaken kan beheren? Dan is het mogelijk om een bewindvoering voor een ander aan te vragen. Indien je woonachtig zou zijn in Rotterdam, zou je kunnen kijken op bewindvoering Rotterdam.

Budgetbeheer

Heb je geen overzicht meer over je financiën? Stapelen de ongeopende brieven zich op en kom je elke maand geld tekort? Dan kan budgetbeheer de perfecte oplossing voor je zijn. Op een vrijwillige basis draag je de afhandeling van je financiën over aan een beheerder. Samen ga je vervolgens aan de slag om controle te krijgen over je geldzaken. Zo wordt je inkomen onder andere op een rekening gestort die je beheerder beheerst. Dit betekent dat je er zelf niet bij kunt. Elke week of elke maand maakt de beheerder een bepaald bedrag naar je eigen rekening dat je kunt gebruiken als leefgeld. De beheerder betaalt al je vaste lasten, eventuele schulden en andere rekeningen vanuit de beheerde rekening. Daarnaast stel je ook een budgetplan samen op met je beheerder. Ten slotte bekijkt de beheerder ook waar je eventueel op zou kunnen besparen, zodat je in de toekomst elke maand goed uitkomt met je financiën. Woon je in de omgeving van Rotterdam, kijk dan op budgetbeheer Rotterdam.


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 26 augustus, 2021 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Wat is bewindvoering?

Reageren is niet toegestaan.