Lichamelijke klachten tijdens werk voorkomen

Heb je een zittend beroep, dan loop je risico op lichamelijke klachten zoals rugpijn, nekpijn en RSI. Uit onderzoek blijkt zelfs dat één op de drie mensen die werken last hebben van lichamelijke klachten. Heb je werk waarbij je veel achter een beeldscherm werkt, dan doe je er goed aan hier rekening mee te houden om fysieke klachten zoveel mogelijk te voorkomen. Maar hoe doe je dat? In dit artikel vertellen we je wat je kunt doen om zo gezond mogelijk aan het werk te gaan.

Stel je bureaustoel (en bureau) goed in

Een belangrijk onderdeel van gezond werken zijn de meubelen die je gebruikt om dat werk uit te voeren. Denk aan je bureau en je bureaustoel. Wanneer je een zittend beroep hebt, zul je veel tijd achter je bureau doorbrengen. Het is dan ook belangrijk dat deze meubelen goed op jouw lichaam zijn afgesteld. Ergonomische kantoormeubelen zijn volledig verstelbaar en  zijn precies aan jouw lichaam aan te passen. Dit is belangrijk, omdat ieder lichaam anders is. Wanneer bijvoorbeeld een bureaustoel  juist is ingesteld, kan het voorkomen dat je last krijgt van je rug of nek wanneer je de stoel gebruikt. Zorg dus dat je kantoormeubelen op de juiste manier zijn ingesteld.

Werk af en toe staand

Ook wanneer je kantoormeubelen goed zijn afgesteld is het verstandig om het zittend werken af te wisselen met staand werken. Dat kan bijvoorbeeld met behulp van zit-sta-bureaus. Deze bureaus zijn verstelbaar in hoogte, waardoor je er staand aan kunt werken. Hierdoor ontlast je je rug en zorg je voor een betere doorbloeding. Onderzoek wijst uit dat staan goed voor je is, terwijl zitten schadelijk kan zijn voor je gezondheid. Het menselijk lichaam is dan ook gemaakt om te staan. Lukt het je niet een langere tijd achter elkaar te staan? Zorg dan dat je in ieder geval af en toe opstaat om bijvoorbeeld drinken te halen. Zo blijf je in beweging en voorkom je dat je te lang achter elkaar zit.

Overleggen? Doe dat tijdens een ommetje

Voor sommige meetings met collega’s heb je geen vergaderruimte nodig. Heb je een overlegje gepland met één of twee collega’s, voer dat dan eens terwijl je samen een rondje loopt. Op die manier ben je in beweging en zorg je voor een gezonde doorbloeding, wat goed is voor zowel je lijf als je geest. Ook zul je merken dat je al lopend geïnspireerder bent dan wanneer je zittend vergadert. Door op deze manier vaker te bewegen, een gezondere houding aan te nemen en regelmatig te staan zorg je ervoor dat je lichamelijke klachten vermijdt.


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 2 september, 2021 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Lichamelijke klachten tijdens werk voorkomen

Reageren is niet toegestaan.