’s Werelds eerste recyclinginstallatie voor luiers is officieel geopend

REGIO – Luiers en incontinentiemateriaal vormen nog een groot deel van het totale restafval. In de Dar-regio hebben we het over zo’n 10 kilo per inwoner per jaar. In sommige gemeenten is dat bijna 25% van het restafval. Tot nu toe waren luiers en incontinentiemateriaal niet te recyclen. ARN B.V. in Weurt heeft de eerste succesvolle luierrecyclinginstallatie ter wereld gebouwd.

Feestelijke opening

Op donderdag 2 september 2021 was de officiële opening van de luierrecyclingsinstallatie. Aanwezigen lieten zich informeren over de grondstoffen en duurzame energie die geproduceerd worden. Aansluitend verrichtten de directeur van ARN Rutger Jan Pessers samen met de directeur van Dar Bart de Bruin en MARN-voorzitter Piet de Klein de officiële openingshandeling. Met een druk op de knop werd symbolisch de eerste luiercontainer door de inzamelwagen van Dar geleegd.

Nieuwe grondstoffen en duurzame energie

Door het toepassen van innovatieve technieken is het ARN gelukt om luiers en incontinentiemateriaal om te zetten naar nieuwe grondstoffen, duurzame energie en zo wordt ook nog eens CO2 bespaard. Van het plastic in de luiers en het incontinentiemateriaal maakt ARN plastic korrels, geschikt voor hoogwaardige toepassing. Uit de urine en ontlasting wint Waterschap Rivierenland energie. Door de grote vraag is de verwerkingscapaciteit van de installatie verdrievoudigd.

Vieze luiers, frisse winst

Dar richtte haar organisatie in op de gescheiden inzameling van dit materiaal. Vanaf 1 juli kunnen bewoners van de gemeenten Beuningen en Berg en Dal hun luiers en incontinentiemateriaal gratis gescheiden inleveren. Hiervoor gebruiken ze speciale zakken. Deze zakken kunnen ze op verschillende locaties halen, zoals bij huisartsenpraktijken en apotheken. Gevulde zakken brengen ze naar een luiercontainer, die onder meer bij kinderdagverblijven en op de milieustraat staan.

Vanaf 1 september is gemeente Nijmegen gestart. En in het najaar komen daar de gemeenten Druten, Heumen, Mook en Middelaar en Wijchen bij. Dar verwacht dat ze het komende halfjaar zo’n 200 ton aan luiers en incontinentiemateriaal ophalen. Vanaf volgend jaar gaat die hoeveelheid naar verwachting richting 1.250 ton, oplopend naar 2.000 tot 2.500 ton in jaren daarna.

 


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 7 september, 2021 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor ’s Werelds eerste recyclinginstallatie voor luiers is officieel geopend

Reageren is niet toegestaan.