Wormenhotels op de Biezenkamp in Beek-Ubbergen

BERG EN DAL – Een wormenhotel is een heel mooi voorbeeld van afval naar grondstof, waar kinderen zelf mee aan de slag gaan. Zij maken van hun eigen fruitafval mooie, rijke, zwarte aarde. Die aarde gebruiken de kinderen daarna in de schooltuin. Zo is de cirkel weer rond. Dar verloot onder basisscholen in de gemeente Berg en Dal een wormenhotel.

Samen met de wethouder een wormenhotel openen

Basisscholen uit gemeente Berg en Dal kregen van Dar de kans op een wormenhotel. Dar ging woensdag 8 september 2021 samen met wethouder Nelson Verheul langs bij de gelukkige school. Wethouder Verheul heette de kinderen van groep 8 van basisschool De Biezenkamp in Beek-Ubbergen welkom. Wethouder Verheul: “Wat een goed initiatief is het wormenhotel. Basisschool de Biezenkamp had al een moestuin. Met dit wormenhotel maken zij hier zelf compost voor. Zo is hun gft-afval dus echt grondstof. Na de herfstvakantie gaan ze op deze school ook nog eens met afvalscheiding aan de slag. Dat zijn mooie vooruitzichten!”

Nieuw huisdier Pieter de Pier

Daarna leerden de kinderen met een korte quiz meer over hun nieuwe huisdier, Pieter de Pier. Hoe ze voor hun eigen wormenhotel moeten zorgen. En wat er in hun wormenhotel gebeurt. Samen met wethouder Verheul lieten een paar kinderen nog wat extra bewoners vrij in hun nieuwe onderkomen. Zo openden zij samen hun eigen wormenhotel bij basisschool De Biezenkamp.

Jong geleerd is oud gedaan

De gemeenten en Dar vinden het belangrijk dat er op school aandacht is voor afval, afvalscheiding en zwerfafval. Jong geleerd, is oud gedaan. In de regio zijn er al veel scholen waarbij de gemeente en Dar scholen faciliteren met afvalbakjes in de klas voor plastic+, oud papier, gft-afval en restafval. Zo is er aandacht voor het feit dat als we afval goed scheiden, we dit kunnen gebruiken als grondstof voor nieuwe producten. Dit doen we niet alleen thuis, maar dus ook steeds meer op school. Basisschool De Biezenkamp is de zesde school in de regio met een eigen wormenhotel van Dar.

Lesmateriaal over afval en zwerfafval

Dar is bezig met het ontwikkelen van lesmateriaal. Zij legt hierbij de nadruk op online lesmateriaal. Ook lessen van of bij Dar zijn mogelijk. En Dar heeft een paar fysieke leskisten die ze graag met scholen test. Dar maakt ook interactieve filmpjes speciaal voor de basisscholen. Hierin staat steeds een andere afvalsoort centraal. Zo laat Dar bijvoorbeeld zien wat er bij textiel mag, waar je dit in doet en wat ervan gemaakt wordt. Tussendoor stelt Dar ook nog eens vragen aan de leerlingen. Bekijk de filmpjes ook op www.dar.nl/lesmateriaal.


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 13 september, 2021 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Wormenhotels op de Biezenkamp in Beek-Ubbergen

Reageren is niet toegestaan.