Nieuwe directeur van het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

REGIO – Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis heeft sinds een paar weken een nieuwe directeur. Het bestuur heeft gekozen voor Jurjen Weemstra (35). Hij is historicus en was de afgelopen vijf jaar actief als adviseur op het gebied van visie- en strategieontwikkeling binnen de cultuur- en erfgoedsector.

Bestuursvoorzitter Pieter-Matthijs Gijsbers: “Met Jurjen hebben we iemand gevonden met brede ervaring in zowel overheidsland als binnen de culturele sector. Samen met de coördinator Huub Vilé en natuurlijk met al onze vrijwilligers kan hij een belangrijke rol spelen in de doorontwikkeling van het Huis.”

Jurjen, wat is je achtergrond?

“Van huis uit ben ik historicus. Mijn maatschappelijke betrokkenheid en culturele affiniteit leidden mij naar advieswerk in de culturele sector. Vijf jaar lang heb ik voor adviesbureau BMC overheden geholpen bij visieontwikkeling richting hun culturele infrastructuur: nieuw beleid opstellen, beleid evalueren of juist een culturele instelling herpositioneren. Dat laatste vond ik het allerleukste!”

Wat is jouw drijfveer geweest om te solliciteren als directeur bij het Huis?

“Ik wilde dichter bij de praktijk staan: dit is voor mij een mooie kans geschiedenisprojecten op te mogen zetten in een stad die bol staat van het erfgoed. Maar ook een kans te mogen bouwen aan een jonge, maar energieke erfgoedinstelling. Mijn advieservaring komt hierbij goed van pas.”

Wat zijn je eerste indrukken?

“Als Utrechter valt het me vooral op hoe leuk en uniek Nijmegen is! Qua erfgoed heeft de oudste stad van Nederland veel te bieden: de verhalen liggen voor het oprapen. Dit verklaart denk ik ook de enorme betrokkenheid van de inwoners bij hun stad en bij cultuurhistorie. De vele gepassioneerde vrijwilligers in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis illustreren dit. Daarnaast zie ik volop mogelijkheden voor de huidige publieksfunctie van het Huis: tentoonstellingen, lezingen, boekverkoop, stadswandelingen. Dit moeten we koesteren. Het is echt een laagdrempelige plek. En de Mariënburgkapel is niet voor niets een Rijksmonument!“

Wat voor kansen zie je voor het Huis?

“De locatie is uniek en we hebben bovendien heel veel kennis en expertise aan boord ten aanzien van publieksgeschiedenis. De zichtbaarheid en profilering kunnen beter. Dit geldt ook voor de binding met het publiek, dat we sowieso nog niet heel goed in beeld hebben. We kunnen denk ik nog beter het Huis zijn van en voor de Nijmegenaren en bewoners in de regio. Centraal in de stad in de Kapel, maar ook decentraal elders in de stad of er net buiten. Ik nodig daarom iedereen met een idee op het gebied van (de presentatie van) de Nijmeegse geschiedenis uit ons te benaderen!

Ook zouden we onze programmering wellicht nog kunnen verbreden via bijvoorbeeld podcasts. Tot slot kunnen we nog meer de samenwerking opzoeken in de stad en in de omliggende regio: met andere erfgoedinstellingen, scholen, bedrijven en donateurs. Als we een heldere koers uitzetten, mooie programmering blijven neerzetten en verbindingen aangaan kunnen er denk ik mooie dingen gebeuren. Maar er is nog wel werk aan de winkel.


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 29 september, 2021 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Nieuwe directeur van het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Reageren is niet toegestaan.