Transformatorstation in de polder?

GROESBEEK – Ook in de gemeente Berg en Dal neemt het stroomverbruik toe. Om in de toekomst voldoende stroom te kunnen leveren aan alle inwoners en ondernemers zoekt Liander met de gemeente een locatie voor een nieuw transformatorstation.

Wat is er aan de hand?

De capaciteit van de huidige schakelstations voor de stroomvoorziening in de gemeente is over een paar jaar onvoldoende om alle inwoners en bedrijven van elektriciteit te voorzien. Het huidige schakelstation in Leuth heeft het maximum bijna bereikt en over enkele jaren geldt dat ook voor het station in Groesbeek. Daarnaast neemt de hoeveelheid zon op dak (zonnepanelen) de komende jaren flink toe, wat zorgt voor teruglevering van energie via de stations. Om deze redenen moet Liander het energienet uitbreiden. Als dat niet gebeurt komen Berg en Dalse bedrijven en/of inwoners zonder stroom te zitten.

Wat voor transformatorstation is het en waar komt het?

Liander heeft bij de gemeente aangegeven in welke zoekgebied het nieuwe transformatorstation zou moeten komen. Het zoekgebied ligt op de kruising van de drie huidige voedingsgebieden (gebied waar huidige schakelstations stroom aan leveren) Leuth, Groesbeek en Nijmegen-Oost. En direct ten noorden van de kernen Beek / Ubbergen. Deze locatie is de meest efficiƫnte locatie. Het gaat hier om een transformatorstation dat door de jaren heen uit te breiden is tot maximaal 5000m2 groot. Dat is inclusief begroeiing om het
landschappelijk in te passen. Het gebouw is in eerste instantie een stuk kleiner, maar kan meegroeien met de toenemende energiebehoefte.

Wanneer gaat dit gebeuren?

Liander en de gemeente gaan nu eerst bekijken wat er mogelijk is op welke locatie. Liander en de gemeente betrekken inwoners, maatschappelijke organisaties, bedrijven en de gemeenteraad uitgebreid bij de komst van het station.


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 8 oktober, 2021 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Transformatorstation in de polder?

Reageren is niet toegestaan.