Hartklachten en de overgang, hoe zit dat precies? 

In Nederland overlijdt een op de drie vrouwen aan een hart- of vaatziekte. Wat de meeste vrouwen niet weten is dat de overgang hierbij een rol speelt. Natuurlijk krijgt niet iedere vrouw last van hartklachten in de overgang, maar het is zeker mogelijk. Waarom heb je meer kans op hartklachten in de overgang? En wat kan je doen om dit te zoveel mogelijk te voorkomen? 

Minder aanmaak van oestrogeen 

In de periode voor de overgang beschermt het hormoon oestrogeen de wanden van de bloedvaten. Het hormoon zorgt ervoor dat aderen schoon en soepel blijven en dat het bloed door kan stromen naar andere organen. Hierdoor blijft de bloeddruk onder controle en heb je geen grote kans op hart- en vaatziekten. Wanneer je in de overgang zit daalt de aanmaak van het hormoon oestrogeen. 

Daarbij heb je tijdens de overgang meer kans op hoge bloeddruk en kan je cholesterol omhoog gaan. Ook is het nog eens zo dat je in gewicht kan toenemen wanneer je in de overgang zit. Allemaal factoren die de kans op hart- en vaatziekten doen stijgen. De overgang en hartklachten hebben dus wel degelijk met elkaar te maken. 

Hartklachten vrouwen 

Vrouwen ervaren andere klachten dan mannen als het gaat om hart- en vaatziekten. Vroeger wist men dat niet en werden de hartklachten vaak niet serieus genomen met alle gevolgen van dien. Het verschil tussen mannen en vrouwen is dat bij vrouwen de kleine haarvaatjes eerst verkalken. 
Bij mannen zijn het juist de grotere kransslagaders die verstopt raken. Vrouwen krijgen meestal geen pijn op de borst wat uitstraalt naar de arm zoals bij mannen vaak het geval. Vrouwen kunnen te maken krijgen met de volgende symptomen: 

• Extreme vermoeidheid
• Pijn tussen de schouderbladen, in de kaak of nek/rug
• Kortademig
• Misselijk
• Slecht slapen
• Opvliegers

Bovenstaande symptomen lijken op problemen die vrouwen ervaren tijdens de overgang. Vandaar dat het zo gevaarlijk is om de klachten af te schuiven op de overgang. Laat je met bovenstaande symptomen nooit wegsturen bij de huisarts voordat je onderzocht bent. 

Tips om hartklachten in de overgang te voorkomen 

In de periode voor de overgang en er na is het belangrijk om je conditie zo goed mogelijk te houden. Daarmee maak je de kans op hartproblemen kleiner. Een aantal tips: 

• Beweeg iedere dag, let op wat je eet en stop met roken.
Afvallen in de overgang, wanneer je te zwaar bent is het goed om een aantal kilo’s kwijt te raken, door op gewicht te blijven verlaag je de kans op gezondheidsproblemen.
•  Zoek ontspanning en denk om je stressniveau. Uit onderzoek blijft dat stress een grote factor speelt bij het krijgen van hart- en vaatziekten. 
•  Check zo nu en dan je bloeddruk, dat kan je thuis doen met een bloeddrukmeter.
•  Controleer daarnaast bij de huisarts je cholesterolwaarden.

Bij klachten naar de huisarts 

Heb je twijfels over klachten aarzel dan niet en maak een afspraak bij je huisarts. Bespreek de symptomen waarvan je last hebt en laat je bloeddruk en cholesterolwaarden meten.  Komen er hartklachten op jonge leeftijd in je familie voor? Dan is het sowieso verstandig om eens een onderzoek te laten doen.


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 14 oktober, 2021 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Hartklachten en de overgang, hoe zit dat precies? 

Reageren is niet toegestaan.