Vijf symptomen van de overgang
Wanneer weet je dat de overgang zich aandient? Dat is lastig om exact te voorspellen. Over het algemeen beginnen de symptomen vaak rond het vijftigste levensjaar van een vrouw, maar dit kan ook een stuk eerder of later zijn. In dit artikel beschrijven we de symptomen die het meest voorkomen wanneer je in de overgang bent.
Een andere menstruatie
Wanneer je geen pil als anticonceptiemiddel gebruikt ga je merken dat je menstruatie anders wordt. De ongesteldheid kan zich kort achter elkaar aandienen en wordt vaak heviger. Daarna kan je ongesteldheid plots uitblijven. Kortom: het wordt onregelmatig. Na een poosje kan je ongesteldheid helemaal uitblijven. Ben je een jaar niet ongesteld geweest? Dan heb je te maken met de menopauze. In die periode merk je meestal ook andere symptomen van de overgang.
Overigens is de menopauze en de overgang niet hetzelfde. De menopauze is de periode van je allerlaatste menstruatie. Meestal gebeurt dit halverwege de overgang. De overgang omvat de hele periode van je vruchtbare tijd naar je onvruchtbare tijd.
1. De zogenaamde opvliegers
Opvliegers worden door vrouwen het meest genoemd als symptoom van de overgang. Dat is niet zo vreemd, want zo’n tachtig procent van de vrouwen ervaart opvliegers. Het is een gevoel wat plots opkomt waarbij je erg warm wordt en gaat zweten. Dit komt omdat je hormoonhuishouding behoorlijk in de hobbel is.
Een opvlieger is onschuldig, maar kan wel erg vervelend zijn. Je kan er voor kiezen om kleding met laagjes te dragen, dan kan je altijd iets uittrekken wanneer je het warm krijgt. Daarnaast kan je proberen om minder cafeïne en alcohol te drinken. Deze producten kunnen een opvlieger uitlokken.
2. Zweten in de nacht
Een opvlieger maakt geen verschil tussen dag en nacht. Vandaar dat je er ’s nachts ook flink last van kan hebben. Bij de symptomen van de overgang hoort daarom het nachtelijk transpireren. In de nacht is je hormoonspiegel flink in de war waardoor je lichaamstemperatuur stijgt. Bij sommige vrouwen is het zo erg dat je lakens en pyjama helemaal nat zijn. Het nachtelijke transpireren zorgt voor vermoeidheid en geprikkeldheid.
3. Meer kilo’s
Omdat je hormoonspiegel aan het veranderen is kan het zijn dat je aankomt in gewicht. Een vervelend symptoom van de overgang. Gelukkig kan je door de juiste voeding op gewicht blijven. Laat bijvoorbeeld de alcohol staan en wie weet raak je zelfs kilo’s kwijt.
4. Droge vagina
Nog een van de vervelende overgangsklachten is de vaginale droogheid. In de menopauze gaat je oestrogeengehalte omlaag en dat heeft gevolgen voor de doorbloeding van je geslachtsorgaan. Vrouwen kunnen te maken krijgen met een droge vagina, maar ook je urinebuis kan pijn doen. Daarnaast heb je kans op een schimmelinfectie of blaasontsteking door deze kwaal.
5. Minder zin in seks
Over seks gesproken, doorat je je hormoonspiegel verandert, heb je waarschijnlijk minder zin in seks. Praat erover met je partner, want samen kan je ervoor zorgen dat het leuk blijft. Om de vaginale droogheid tegen te gaan kan je glijmiddel gebruiken. Hierdoor ervaar je het vrijen als minder pijnlijk.
Stemmingswisselingen
Naast bovengenoemde symptomen kan je eveneens last krijgen van gewrichtsklachten, slapeloosheid, hoofdpijn, hartkloppingen, oogmigraine, pijnlijke borsten of duizeligheid. Er zijn meer dan vijftig symptomen die kunnen wijzen op de overgang. Het is niet zo dat je van elk symptoom last krijgt, maar wanneer je met een of meerdere symptomen te maken krijgt kan je je neerslachtig gaan voelen. Ook stemmingswisselingen komen om de hoek kijken. Het ene moment ben je vrolijk en het andere staat het huilen je nader dan het lachen. Stop het niet weg, maar maak het bespreekbaar met de mensen in je directe omgeving. Vermijd stressvolle situaties, ontspan en neem voldoende rust.