Vier goede redenen om CO2-niveaus te monitoren

Voor de meeste mensen is kooldioxide (CO2) gewoon een onschadelijk gas dat je niet kunt zien of ruiken. Het is wat we uitademen, wat onze drankjes bruisend maakt en wat we kunnen gebruiken om branden te blussen. Buitenlucht (of omgevingslucht) bevat doorgaans ongeveer 400 ppm (parts per million) CO2. Gemiddeld ademen mensen tussen de 35.000-50.000 ppm CO2 uit in de omgeving. In de omgevingslucht wordt dit van nature verdund, maar dit is niet het geval in besloten ruimtes. Het kan vanwege de onderstaande slim zijn om dit te monitoren met behulp van een CO2 meter

Veiligheid 

In de meest extreme gevallen kunnen uitzonderlijk hoge niveaus van kooldioxide onveilig zijn. Concentraties van meer dan 40.000 ppm zijn direct schadelijk door zuurstofgebrek en zijn mogelijk levensbedreigend. Een lek in een afgesloten ruimte waar CO2 is opgeslagen, zoals in een bierkelder, kan bijvoorbeeld de ruimte snel vullen met potentieel gevaarlijke hoeveelheden CO2. Over het algemeen zal dit niet zo snel gebeuren, maar met behulp van een CO2 meter is het zeker mogelijk om dit te voorkomen voor als het wel een keer gebeurt. Net als een luchtreiniger kan een CO2 meter indirect voor een veiligere lucht zorgen. 

Prestaties

Werknemers en studenten brengen ongeveer de helft van hun tijd door in kantoren en klaslokalen. Dit kan betekenen dat grote aantallen mensen meerdere uren samen in een afgesloten ruimte doorbrengen, met stijgende CO2-niveaus. Volgens de experts van de Technische Universiteit van Denemarken suggereren recente studies dat blootstelling aan kooldioxide in concentraties tussen 2.500 ppm en 4.000 ppm negatieve effecten kan hebben op de menselijke prestaties. En uit een onderzoek van de Harvard Chan School of Public Health bleek dat verhoogde CO2-niveaus een directe en negatieve invloed hadden op cognitieve en besluitvormingsvaardigheden. Uit de studie bleek dat de cognitieve scores van mensen gemiddeld 21 procent daalden met een toename van 400 ppm in CO2. 

Energie-efficiëntie

Het monitoren en beheersen van CO2-niveaus kan helpen de energie-efficiëntie in gebouwen te verbeteren, zo kun je geld besparen en tegelijkertijd helpen om de planeet te redden! Volgens een rapport van het Minnesota Department of Commerce kan de implementatie van een Demand Control Ventilation (DCV)-systeem het energieverbruik met meer dan 30 procent verminderen. De reden is dat een DCV-systeem doorgaans gebruik maakt van CO2-sensoren om het aantal mensen in een gebouwruimte te schatten. Het ventileert de lucht alleen wanneer dat nodig is, in plaats van automatisch in te schakelen wanneer het misschien niet nodig is. Dit kan met name effectief zijn in ruimtes met een wisselende bezetting, bijvoorbeeld in vergaderzalen, theaters en schoollokalen. 

Snelheid van verandering

In een slecht geventileerde ruimte, of in een afgesloten of besloten ruimte, kan het CO2-gehalte in zeer korte tijd stijgen. Zo ontdekte een onderzoeksexperiment met de GSS CozIR®-A CO2-sensor dat in een auto met 4 personen erin het CO2-niveau in slechts 20 minuten 2000 ppm bereikte. Dit is het niveau waarop CO2-symptomen kunnen leiden tot concentratieverlies, hoofdpijn en slaperigheid bijvoorbeeld. Een CO2 meter kan dus helpen om dit te monitoren zodat je deze eventuele klachten voor kunt zijn. 


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 4 november, 2021 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Vier goede redenen om CO2-niveaus te monitoren

Reageren is niet toegestaan.