Dagbehandeling bij het afkicken van drank en drugs 

Verslaving is een begrip dat je in het dagelijks leven veelvuldig tegenkomt. Er bestaan twee soorten verslaving: verslaving aan middelen zoals alcohol, drugs en pijnstillers en verslaving aan gedrag zoals gokken, gamen en seks. Mensen die verslaafd zijn, zitten vast in een patroon dat zich voortdurend herhaalt en wat moeilijk is te doorbreken. Dit gedrag komt in zo’n ernstige mate voor dat het dagelijks leven eronder lijdt en het negatieve effecten heeft op iemands naaste omgeving. De relaties met vrienden, familie en geliefden, komen vaak onder druk te staan. Ook het werk en de studie komen er onder te lijden. Er zijn in Nederland veel mensen die kampen met verslavingsproblematiek. 

Volgens cijfers van het RIVM (op basis van een bevolkingsonderzoek) kampten in 2019 maar liefst 609.500 mensen tussen de 18 en 64 jaar met een alcohol- of drugsstoornis. Het betrof 477.400 mensen met een alcoholverslaving en 178.800 mensen met een drugsverslaving. In dit artikel gaan we in op de behandeling van deze vormen van verslavingsproblematiek. 

Geestelijk en lichamelijk verslavend 

Veel mensen vragen zich af: is alcohol verslavend? Ondanks het relatief onschuldige imago van drank, is alcohol verre van onschuldig. Zoals de bovenstaande cijfers aantonen, zijn veel mensen verslaafd aan alcohol. Van alle verslavingen komt alcoholverslaving het meest voor en dat heeft te maken het feit dat alcohol in onze maatschappij in sociaal opzicht een geaccepteerd middel is. Ook omdat alcohol legaal en gemakkelijk te verkrijgen is, is de grens tussen normaal gedrag en problematisch drinken moeilijk te zien. Drank is zowel lichamelijk als geestelijk zeer verslavend en dat maakt het extra moeilijk om zelf te stoppen met het gebruik. Een alcoholverslaving ligt snel op de loer en komt vaak voor in combinatie met een andere verslaving. 

Wat zijn de symptomen van een alcoholverslaving?

Als het willen drinken van alcohol is veranderd in het moeten drinken van alcohol, is iemand eraan verslaafd. Je kunt de symptomen van een alcoholverslaving herkennen aan verschillende sociaal-maatschappelijke, lichamelijke en geestelijke problemen. Zo heeft iemand op ongewone tijden trek in alcohol, vertoont die ‘trucjes’ vol van leugens en ontkenning en doet iemand vele beloftes en pogingen om te stoppen met drinken. Daarnaast kan iemand last krijgen van geestelijke verwarring en geheugenproblemen zoals blackouts. Ook angst, nervositeit, stemmingswisselingen en slaapproblemen komen veelvuldig voor. Verder krijgen mensen met een alcoholverslaving vaak last van maagklachten, darmproblemen, verlies van eetlust, trillen, zweten en ontwenningsverschijnselen. 

3 MMC-verslaving

3-MMC is de opvolger van 4-MMC en staat ook bekend als Poes, 3-methylmethcathinone en 3-MC drugs. Het middel wordt ook wel designer drug genoemd omdat 3-MMC pas sinds 2012 op de drugsmarkt is. De drug wordt meestal verkocht in de vorm van kristalachtig wit poeder en wordt door de meeste gebruikers wordt geslikt of gesnoven. Gebruikers geven aan dat het 3-MMC effect zich uit in meer energie, meer zelfvertrouwen, een verhoogde alertheid, minder vermoeidheid en zin in seks. Daarnaast beschrijven zij de effecten als euforische, verliefde en opgewekte gevoelens. Het middel is verslavend in zeer ernstige mate. De drang om nog een keer te nemen, is ontzettend groot zodra 3-MMC is uitgewerkt. Wat vaak als recreatief gebruik begint, verandert al gauw in een verslaving. Gebruikers voelen zich blij en alert, voelen geen vermoeidheid voelen en slapen vaak nachtenlang niet. Daardoor komen ze gauw in een vicieuze cirkel vast te zitten. Bij een 3-MMC verslaving kunnen er op korte en lange termijn ernstige, negatieve lichamelijke en psychische symptomen en ziektes optreden, waaronder: angststoornissen, zware depressie, psychose, hersenbloeding en hartstilstand. 

Afkicken van 3-MMC

Aan het stoppen met het gebruik van 3-MMC zijn grote risico’s verbonden. Het kan tot gevaarlijke ontwenningsverschijnselen leiden als een gebruiker afkickt zonder de juiste medische begeleiding. Gebruikers melden onder meer: buikpijn, keelpijn, hoofdpijn, lichamelijke en mentale vermoeidheid, slaapstoornissen en angst- en paniekaanvallen. Ook hebben ze vaak een verminderde motivatie, worden ze agressief en voelen zij zich vaak snel geïrriteerd. Het afkicken van 3-MMC vereist daarom – net zoals bij een alcoholverslaving – behandeling onder begeleiding van een team van professionals. 

Hulp aanvaarden 

De specialisten van de in verslavingszorg gespecialiseerde GGZ-instelling Recovery Mental Healthcare, bieden hulp en advies en kijken naar de mogelijke onderliggende oorzaken van de verslavingsproblematiek. Wanneer iemand bereid is om hulp te aanvaarden, kan de verslaving tot het verleden behoren. Bij verslavingszorg denken veel mensen vaak aan klinieken, dus bedden. Het grootste gedeelte van deze zorg vindt echter plaats in de dagbehandeling, waar de cliënten aan het einde van de dag weer naar huis gaan. Dat maakt de drempel om hulp te aanvaarden of te zoeken lager. Dagbehandeling bij Recovery Mental Healthcare bestaat uit wekelijkse individuele consulten gedurende een bepaalde periode. Samen met de therapeut werkt de cliënt één op één aan zijn verslavingsprobleem. Afhankelijk van het behandelplan vinden naast deze gesprekken wekelijkse groepsbijeenkomsten plaats onder begeleiding van een therapeut en/of expert.


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 11 november, 2021 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Dagbehandeling bij het afkicken van drank en drugs 

Reageren is niet toegestaan.