Chorella: de alg van de toekomst nu in je dieet

Chorella-tabletten worden, net als spirulina, geproduceerd van algen. Het is echter niet dezelfde alg. Chlorella-tabletten worden gemaakt van de alg Chlorella Vulgaris. Het is een blauwgroene alg die tegenwoordig in grote aantallen industrieel wordt gekweekt. De alg vond z’n oorsprong in Oost-Azië en werd in 1890 door een Nederlandse bioloog officieel ontdekt. Het duurde echter even voordat men er ook achterkwam dat het als voedselbron gebruikt kon worden. In 1990 ontdekten Duitse wetenschappers het hoge proteinegehalte in Chlorella, waarna het werd overwogen als een bron voor voedsel. Tegenwoordig wordt jaarlijks voor duizenden tonnen aan Chlorella geproduceerd en is Japan de grootste afnemer.

 

Voordelen
Zoals vermeld wordt Chlorella vooral genoemd om de hoge proteinewaarde, met een eiwitgehalte van tussen de 48 en 52 procent. Daarnaast produceert het ook vetten en koolhydraten, maar ook omega-3 vetzuren, B-vitamines en belangrijke mineralen als calcium, ijzer, kalium en magnesium. In combinatie met een gezond en gevarieerd dieet betekent dat dat chlorella een positief effect op je gezondheid kan hebben. Het geeft een boost aan je afweersysteem en helpt tegen vermoeidheid. Maar dat niet alleen: het is goed voor je afweersysteem, kan helpen om cholestrol op peil te houden en kan handig zijn bij gewichtsverlies. Bovendien kan het ook helpen bij het detoxen.

 

Biobrandstof
Naast menselijk gebruik als voedingssupplement blijkt chlorella nog een bijzondere mogelijke toepassing te hebben. De alg wordt algemeen gezien als een veelbelovende nieuwe biobrandstof als alternatief voor bijvoorbeeld soja of koolzaad. Chlorella kan namelijk compacter worden geproduceerd en heeft, in tegenstelling tot soja of koolzaad, geen impact op de voedselvoorziening als het op grote schaal als biobrandstof wordt ingezet. Het blijkt ook veelbelovend voor de productie van biodiesel en bioethanol. Toch zal het nog wel even duren voordat chlorella algemeen als biobrandstof wordt ingezet. De productiekosten liggen momenteel namelijk nog aardig hoog.

 

Gebruik
Aangezien het nog wel even zal duren voordat je auto erop rijdt zal chlorella voorlopig nog wel even bekend blijven staan als voedingssupplement. De aanbevolen hoeveelheid voor biologische chlorella tabletten is voor volwassenen maximaal vier gram. Dat komt neer op twee tot vier tabletten van 500 milligram, een tot drie keer per dag. De voorkeur is om deze driemaal daags een half uur voor een maaltijd in te nemen met een groot glas water. Net als met veel andere voedingssupplementen is het advies om langzaam te beginnen met een á twee tabletten per dag. Aan het begin kun je last krijgen van wat bijwerkingen, maar als je er eenmaal aan bent gewend en de bijwerkingen voorbij zijn kun je het gebruik langzaam opbouwen. 

 

Waar kun je het kopen
Net als veel andere voedingssupplementen is chlorella breed verkrijgbaar. In de webwinkel van Spiruella kun je de tabletten in verschillende verpakkingen kopen. De tabletten zijn verkrijgbaar in verpakkingen van 250 gram of 500 gram, in verpakkingen van 500 of 1000 tabletten. Als je liever geen tabletten slikt, kun je het ook nog als poeder bestellen. Je kunt het dan mixen met een smoothie, yoghurt, of bijvoorbeeld ook in een pesto of pastagerecht.


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 3 december, 2021 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Chorella: de alg van de toekomst nu in je dieet

Reageren is niet toegestaan.