Proef ook eens andere wijn dan die uit Groesbeek

We kennen Groesbeek als wijndorp bij uitstek. De persing van druiven is weer afgerond en de nieuwe wijn van afgelopen seizoen ligt te rijpen. Ook dit wijnjaar zal weer een unieke wijnsmaak brengen. Het is altijd weer een verrassing welke smaak een jaar zal brengen. De grondsoort, tonen, geur en textuur zijn kenmerkend voor iedere wijnstreek zo ook die van Groesbeek. Op wijngebied valt er echter een wereld buiten onze streek te verkennen. Veel buitenlandse wijngaarden zijn wereldberoemd en liggen op verre continenten.

Terwijl de meeste mensen zich voorbereiden op de gezellige kerstdagen, is het nu juist de tijd om ook eens verder te kijken dan de eigen streek of je te oriënteren op een vakantie in een ver buitenland. Als de situatie weer een beetje normaliseert ligt het in de lijn der verwachtingen dat we komende zomer weer volop kunnen reizen. Veel mensen in Nederland kunnen niet wachten om het vliegtuig te pakken en de reis van hun dromen te maken. Hoewel eigen land verrassend veel te bieden heeft, willen veel mensen na twee jaar – uit in eigen land – wel weer eens wat anders. Voor de eerder genoemde wijnliefhebbers zijn er wereldwijd streken die tot de verbeelding spreken. In Frankrijk is dat Bordeaux en staat Zuid-Afrika wereldwijd bekend om haar voortreffelijke wijnen.

Rijstwijn

Wijn wordt echter niet alleen van druiven gemaakt. In China en Japan drinken ze de in Europa onbekende rijstwijn. Ben je van plan om naar het Japanse Hiroshima te gaan dan zal de historie rondom de Tweede Wereldoorlog en de atoombom een onuitwisbare indruk maken. Dit verhaal kent vele kanten om ontdekt te worden. Ook de natuur, de Japanse cultuur en de culinaire bijzonderheden zijn onderdeel van een reis naar Hiroshima. Die cultuur is omgeven met geheimzinnigheid die wij als Europeanen maar moeilijk kunnen doorgronden. Bezoek bijvoorbeeld een dojo waar de verschillende Japanse vechtsporten worden beoefend, maar ervaar ook de bijzonder theeceremonie en eet natuurlijk sushi. Tijdens het diner komt vast ook de rijstwijn op tafel. Dit is meestal een alcoholhoudende drank met als voornaamste ingrediënt rijst. In Japan noemen ze deze wijn sake. In China kennen ze dit drankje onder de naam huang jiu en in Korea als cheongju.

Toch is de bekendste benaming die van sake, omdat die naam van rijstwijn ook in Nederland wordt gebruikt. Het houdt niet automatisch in dat alle sake per definitie uit Japan komt. Ben je eenmaal in Japan dan moet je beslist kennismaken met deze bijzonder wijnvariant.

Amerika

Waar Frankrijk, Spanje en Duitsland vaak als eerste worden genoemd als men aan wijn denkt, zijn er tal van andere landen in de wereld die prachtige wijnen produceren. Zo komt er heerlijke wijn uit de Amerikaanse staat Californië. Ook kent dit land van de big M talloze soorten Hamburgers en noemt met Budweiser de king of beers. Wie dit continent in al haar facetten wil verkennen kan de beroemde Route 66 gaan afleggen. Doe dit een een camper of zoals de Amerikanen het noemen een motorhome. Die heb je in allerlei soorten en maten. Die kampeerauto’s kunnen wat betreft de Amerikanen niet groot genoeg zijn.


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 3 december, 2021 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Proef ook eens andere wijn dan die uit Groesbeek

Reageren is niet toegestaan.