Yogalessen voor militairen

Yoga wordt het meest door vrouwen beoefend, maar het tij keert. Steeds meer mannen zijn op de yogamat te vinden. Zelfs in het leger wordt er aan yoga gedaan. 

Het was groot nieuws. Zelfs in het leger worden er nu yoga-workshops gegeven. Stoere brede kerels die op yogamatjes de zonnegroet doen. Een paar jaar geleden kon je het je nauwelijks nog voorstellen. Veel mensen nu ook niet, maar yoga is toch echt doorgedrongen tot zelfs de meest mannelijke contreien van onze samenleving. 

Ook blijken ook voetbaltrainers soms yoga-oefeningen voor of na een training te geven. Toegegeven, ook dat is nog altijd vooral een mannenwereld. En daarom is ook dit een gegeven dat opvallend genoemd mag worden. 

Yoga is een populaire ‘sport’

Het mag inmiddels wel gezegd dat yoga de geitenwollensokkentrend voorbij is en enorm populair is geworden. In 2016 verdiende yoga zelfs een plek in de top tien van meest beoefende sporten in Nederland die het NOC*NSF elk jaar samenstelt, zo stond onlangs in dagblad Trouw vermeld. Driekwart van de yogi’s is vrouw. Een kwart is man. 

Yoga is mainstream geworden, zegt Anne Bjørndal in een interview met Trouw. Bjørndal is voorzitter van de Vereniging Yogadocenten Nederland en al bijna 35 jaar docent. “Het is veel meer geaccepteerd en daarom word je niet meer zo raar aangekeken, al hoor ik hier en daar nog weleens het vooroordeel dat het zweverig zou zijn”.

Veel yogagroepen kennen nog altijd weinig mannelijke deelnemers, maar mogelijk komt daar nu verandering in. Als zelfs militairen zacht mogen zijn en meer mogen voelen, volgen er mogelijk meer mannen. Yoga is tenslotte ook een manier van bewegen die leidt tot meer kracht, balans en uithoudingsvermogen. Dat moet mannen toch aanspreken. 

Drempel voor mannen wordt verlaagd

“De drempel wordt ook verlaagd doordat nu ook ‘gewone’ mannen, zoals ikzelf, yogales geven. Ik ben geen yogi met een lange grijze baard. Ik sta voor de groep als mezelf: een Friese Amsterdammer,” vertelt yogadocent en yogaschooleigenaar Johan Noorloos in Trouw. 

Vooral de druk van alledag, stress, het gebrek aan beweging en rustige moment in het dagelijkse leven zorgen ervoor dat ook mannen steeds vaker hun heil zoeken bij een yogales. Bovendien zoeken ook mannen meer en meer verdieping. Ze willen meer dan louter sporten om spieren te kweken. Yoga gaat wat dat betreft minder om presteren, maar vooral om voelen. Sommige yogascholen kiezen voor speciale mannenlessen, anderen houden het gemengd. 

Yoga bij de politie

Yoga vraagt heus om spierkracht, maar op een andere manier. Daar moeten mannen soms aan wennen, maar over het algemeen blijkt het aan te slaan. Het vraagt om beheersing en concentratie. Een mooie combinatie met sporten die vooral gericht zijn op uithoudingsvermogen en kracht. De combinatie van inspanning en ontspanning doet zelfs de meest mannelijke stoere bink veel goed. Twee op de tien Nederlandse beoefenaars van yoga zijn inmiddels man. Bij het Korps Commandotroepen (KCT) wordt er al twee jaar wekelijks yogales gegeven. Binnenkort wordt er ook yoga aangeboden bij de politie en de marechaussee. Ook daar zijn ze toe aan flink wat yogamatten en meditatiekussens kopen. 

Dit artikel wordt je aangeboden door Yogashop. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 6 december, 2021 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Yogalessen voor militairen

Reageren is niet toegestaan.