Veilig een ladder en een rolsteiger beklimmen

Er gelden niet alleen allerlei eisen voor het correct plaatsen van een rolsteiger of een ladder, maar ook voor het beklimmen ervan. We zetten de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rij. Door op onderstaande punten te letten, zorg je ervoor dat je nóg veiliger aan het werk gaat.

Een rolsteiger mag nooit aan de buitenkant worden beklommen. Hierdoor kan de steiger omvallen. Daarom moet je altijd aan de binnenkant klimmen. Daarbij dienen de sporten van de frames als een soort trap. Bij een trapsteiger (trappentoren) is dit niet nodig. Deze heeft geïntegreerde trappen, waardoor je heel veilig naar boven en naar beneden kan lopen. Vooral als je allerlei materialen naar boven en naar beneden wilt brengen, is dat heel handig. Om eenvoudig op de eerste steigertrap te kunnen stappen, wordt er een opstapbeugel aan het doorloopframe van de trappentoren bevestigd.

Een rolsteiger wordt vaak door professionals gebruikt, terwijl voor klussen in en om het huis regelmatig voor een kamersteiger wordt gekozen, die iets compacter is en daardoor wat makkelijker opgeborgen kan worden. Het eerste 

Op een kamersteiger stappen

Een kamersteiger is een compacte rolsteiger met een vouwdeel. Het eerste platform ligt meestal op ongeveer een meter hoogte. Daardoor kan het lastig zijn om op te stappen. Een opstaptrapje kan daarbij helpen.

Aandachtspunten bij gebruik van een ladder

Gezien de grote hoeveelheid ongelukken die met ladders plaatsvinden, is het heel belangrijp om een ladder op de juiste manier te beklimmen. Zorg dat je tijdens het klimmen altijd drie contactpunten met de ladder hebt. Dat houdt in dat je of twee handen en één voet op de ladder moet houden of twee voeten en één hand. Ga nooit hoger dan de vierde sport van boven. Bij sommige ladders heeft deze trede een markering gekregen. En zorg ervoor dat je gereedschap of ander materiaal niet kan vallen. Dit voorkom je door bijvoorbeeld een ‘toolvest’ aan te trekken of door kleding te dragen met opbergvakken. Emmers kun je bijvoorbeeld aan een haak bevestigen.

Altijd goed controleren

Controleer voor je op een ladder klimt altijd of de ladder goed geplaatst is. Staat deze in een hoek van 75 graden? En is hij op een vlakke bodem geplaatst? Als je de trap bij een raam plaatst, dan kun je houten raamlatten gebruiken, zodat de ladder tegen het kozijn kan staan. Aan de bovenkant moet de ladder ook genoeg steun hebben, zodat deze niet onverhoopt glijdt. Hiervoor kun je speciale zijn ankers of klemmen gebruiken. Kijk verder ook even goed of er niets tegen de ladder aan kan komen, zoals een zonnescherm of een deur. Werk je dichtbij de openbare weg? Plaats dan een afzetting met hekken. Dan weet je zeker dat niemand tegen je ladder aanrijdt op oploopt. Staat er geen harde wind? Boven de windkracht 6 is het niet veilig meer om op een ladder te werken. Bedenk tot slot dat ladders zijn bedoeld om naar boven en naar beneden te klimmen. Ze vormen geen werkplek. Dus voor een (langere) schilderklus adviseren wij jou een rolsteiger en voor een kort klusje kun je het beste een ladder kopen!

 

 


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 20 december, 2021 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Veilig een ladder en een rolsteiger beklimmen

Reageren is niet toegestaan.