5 Tips om jouw bedrijf te beschermen tegen fraude

Ben jij je bewust van de frauderisico’s van jouw bedrijf en hoe je die kunt voorkomen? Het is van essentieel belang om zorgvuldig om te gaan met fraudegevoelige informatie en voorbereid te zijn om alle feiten helder en inzichtelijk te maken in het geval van een onverhoopte fraudegeval. Om fraudegevoelige situaties te voorkomen, hebben we hier vijf tips op een rijtje gezet die je daarbij helpen. 

1. Gebruik je gezonde verstand en wees op je hoede 

Mocht je het vermoeden hebben van een fraudegevoelige e-mail, wees dan extra voorzichtig. Het is hierbij belangrijk om je gezonde verstand te gebruiken en niet in te gaan op aanbiedingen die te mooi om waar te zijn. Zorg er daarnaast voor dat je geen e-mails of verdachte links opent van bedrijven of personen die je niet kent.

2. Neem telefonisch contact op 

Als je een e-mail hebt ontvangen waarin er wordt gevraagd om informatie over jouw bedrijf, dan is het aan te raden om het telefoonnummer op te zoeken en te controleren of het verzoek gerechtvaardigd is. Onthoud dat jouw financiĆ«le instelling je nooit per e-mail zal benaderen om persoonlijke of vertrouwelijke informatie te vragen. 

3. Ken jouw leveranciers 

Het is belangrijk dat jij en jouw team goed op de hoogte zijn van jouw leveranciers. Zorg er daarom voor dat e-mailcontact niet het enige communicatiemiddel is om jouw leveranciers en andere partners te benaderen. Wanneer het gebruikelijk is om andere vormen van contact te gebruiken, zul je hen beter leren kennen. Zo kun je een verzoek dat niet past in de gewoonten van een leverancier eerder herkennen. 

4. Verhoog het bewustzijn van jouw team

Om jouw onderneming te beschermen tegen fraude, is het van vitaal belang om je medewerkers te trainen en voor te bereiden op de huidige bedreigingen en de tactieken van fraudeurs. Door extra aandacht te besteden aan de technieken en het beleid met betrekking tot fraudebestrijding, werk je proactief aan een zeer effectieve manier om fraude te voorkomen. Naast regelmatige trainingen op het gebied van fraudegevoelige situaties, probeer je team ook herhaaldelijk te attenderen op het belang van waakzaamheid. 

5. Zorg voor een procedure die moet worden gevolgd in geval van fraude 

Mocht er toch een onverhoopte situatie hebben plaatsgevonden en is gevoelige informatie op straat gekomen of heeft je onderneming financiĆ«le schade geleden? Dan moet je er van tevoren hebben gezorgd dat er procedures worden gevolgd die meer schade kunnen voorkomen en de daders kunnen opsporen. Communiceer deze procedures en verzamel alle relevante informatie die van belang kan zijn voor het fraudeonderzoek. Wil je meer weten over hoe een fraudeonderzoek te werk gaat? Zoek dan op waarheidsvinding voor bedrijven voor meer informatie. 


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 22 december, 2021 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor 5 Tips om jouw bedrijf te beschermen tegen fraude

Reageren is niet toegestaan.