Waarom zou je een zonnebril moeten dragen?

De eerste zonnestralen van 2022 komen er weer aan. Een fijn moment om na te denken over een zonnebril. Maar waarom zou je een zonnebril moeten dragen? En waarop moet je letten bij de aanschaf van een zonnebril? Wist je bijvoorbeeld dat je een scherper en comfortabeler zicht hebt met een zonnebril?

Denk aan een zonnebril met UV-filter

Ten eerste is het belangrijk om te bekijken of er een UV-filter in de glazen zit. Hierdoor worden je ogen beschermd tegen de UV-straling in het zonlicht. Op korte termijn kan deze straling leiden tot een lichte beschadiging van de ogen. En op langere termijn kan UV-straling schade aan het hoornvlies, ooglens en netvlies veroorzaken en versnelt het oogziekten zoals staar en maculadegeneratie (slijtage van het centrale gedeelte van het netvlies). Dat wil je natuurlijk niet hebben en daarom biedt een zonnebril heren met een UV-filter een goede uitkomst.

Zonlicht doet je niks met een zonnebril op

In ons relatief koele klimaat hebben we ook te maken met UV-straling door zonlicht. Het is minder dan in zuidelijke landen, maar voldoende voor schadelijke effecten op de ogen en de huid. Daarom is het raadzaam om in elk geval in de zomer, met name tussen 12:00 en 15:00 uur, buiten een zonnebril te dragen. Hoe hoger de zon staat, hoe intenser de UV-straling. Je ogen hebben het er dan extra moeilijk mee om zich te beschermen tegen het felle licht. Ook water, sneeuw en zand weerkaatsen UV. Temperatuur heeft geen invloed op UV-straling, de hoeveelheid ozon in de lucht wel. De ozonlaag beschermt tegen UV. In het voor- en najaar is de UV-straling minder, maar omdat de zon een stuk lager staat, kan deze wel sneller verblinden. Ook dan is een zonnebril dames aan te raden. Niks is vervelender dan het zonlicht in je gezicht te hebben tijdens het fietsen of autorijden door de omgeving van Groesbeek.

Scherper en comfortabeler zicht met een zonnebril

Als je een oogafwijking hebt, dan biedt een zonnebril op sterkte veel voordelen. Je ziet scherper en daarnaast comfortabeler omdat de bril het licht wat dempt. Een zonnebril op sterkte is daarnaast op maat gemaakt. Daardoor is deze passend bij jouw ogen en werk- en leefomgeving. Een zonnebril op sterkte corrigeert het zicht beter dan een normale zonnebril. Ontspiegelde zonneglazen voorkomen hinderlijke reflectie. Net zo goed als bij een gewone bril geldt ook voor een zonnebril op sterkte: laat deze liefst aanmeten door een deskundige, zoals een gediplomeerd opticien of optometrist. Op die manier kom je niet voor verrassingen te staan en doe je de juiste aankoop.

Wist je dat de kleur glazen van een zonnebril bijdraagt aan je zicht? Zo verlies je door bruine of geel-groen getinte glazen minder contrast dan bij donkergrijze of blauwe glazen. Rijd je bijvoorbeeld met een zonnebril vanuit fel licht een donkere tunnel in, dan blijf je door bruine glazen beter zien. Een veilig idee. Kies je voor een zonnebril op sterkte, overleg dan met de opticien of optometrist welke tint voor jou het meest plezierig is.


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 5 januari, 2022 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Waarom zou je een zonnebril moeten dragen?

Reageren is niet toegestaan.