Het juiste vizier op je geweer

Het werkingsprincipe van een telescoopvizier is in principe hetzelfde als dat van een gewone telescoop of observatiespiegel: de twee convergerende lenzen maken verre objecten groter. De lens waardoor het licht binnenkomt, wordt de objectieflens genoemd. Als je door een telescoop kijkt, zit de lens aan de van het hoofd afgekeerde kant. De diameter van de objectieflens in de bereikvergelijking is ongeveer twintig tot vijftig millimeter.

Bij grotere telescopen is de lensdiameter groter. In een verrekijker staat het beeld ondersteboven. De tweede lens, het oculair genaamd, draait het voor het menselijk oog. De lichtstraal die uit het oculair komt, wordt de uittredepupil genoemd.

Welke richtkijkers zijn er voor verschillende soorten wapens

De richtkijkers van DB Schietsport zijn geschikt voor verschillende soorten geweren. Bij het luchtgeweer stuwt de kogel naar buiten met sterke perslucht, die gewoonlijk wordt opgewekt door een handbediende veeraccumulator. Bij dit systeem moet erop worden gelet dat de richtkijker schokbestendig is en niet wordt beschadigd door de impact van het geweer. Een luchtgeweer met een telescopisch vizier wordt gebruikt bij wedstrijden waarbij op een bewegend doel moet worden geschoten op een afstand van tien meter. Net als bij het softair geweer is geen extreme vergroting nodig, omdat het effectieve bereik nauwelijks meer dan 75 meter bedraagt.

Een jachtgeweer gebruikt echte munitie, in tegenstelling tot softairwapens. Sociale jacht is populair, waarbij verschillende jagers samen het wild op één plaats opjagen en het op een andere plaats opwachten.
Het bereik van jachtgeweren is veel groter dan dat van andere wapens. Afhankelijk van het doelwit wordt er geschoten vanaf ongeveer vijftig, honderd of honderdvijftig meter. Bij de jacht in bergachtig terrein zijn ook lange schoten op tweehonderd meter mogelijk. De juiste richtkijker voor de jacht moet daarom een overeenkomstige vergroting mogelijk maken.

Waar moet je op letten bij de aankoop

Minimale vergroting en maximale vergroting voor details op korte afstand en veraf

De vergroting op de richtkijker kan niet altijd worden veranderd. Bij sommige scopes is de zoom vast ingesteld – gewoonlijk op viermaal zoom. Richtkijkers van hoge kwaliteit bieden daarentegen een veel betere vergroting. Of een twintig- tot dertigvoudige zoom überhaupt nuttig is, hangt echter af van het bedoelde gebruik van het wapen.

Een richtkijker voor een jachtgeweer moet doelen op afstand zichtbaar maken. Vooral in de schemering bereikt het menselijk oog snel zijn grenzen. Een goedkope richtkijker die geen hoge vergroting biedt, is maar voorwaardelijk geschikt voor een jager. Dit hangt af van het soort jacht dat hij met zijn grendelgeweer wil doen.
Het schemeringsgetal van een richtkijker geeft daarnaast aan hoe goed hij presteert bij schemering. Hoe hoger het getal, hoe beter het zicht.

Verlichte vizieren

Wie in de schemering of bij slecht licht schiet, zou een verlichte richtkijker of een richtkijker met een verlicht dradenkruis moeten overwegen. Naast het normale dradenkruis krijgt de schutter er een met lichtgevende markeringen die duidelijk te zien zijn. Een richtkijker met een verlichte stip in het midden (ook bekend als een red dot vizier) maakt het gemakkelijker om snel te richten op een bewegend doel. Dit maakt het een typische richtkijker voor de drijfjacht, daarom dat hij ook wel een drijfjachtkijker wordt genoemd.

In de meeste gevallen kun je kiezen tussen rood en groen voor het verlichte dradenkruis. Sommige modellen bieden zelfs een hele reeks kleuren aan. De helderheid kan naar wens worden aangepast. Niet iedereen is echter even overtuigd van de technologie. Sommigen geven de voorkeur aan een verlicht dradenkruis, anderen vinden het eerder irritant.

Niet te zwaar en niet te lang

Vergeet niet dat een geweer met een zwaar vizier langzamer op te tillen is en meer kracht in de armen vereist. Lengte is ook niet irrelevant: Sommige richtkijkers zijn volledig overgedimensioneerd voor een pistool of een korter geweer. Als je hem op de rail monteert, mag de richtkijker niet te dicht bij je gezicht komen.

Accessoires ronden de bestelling af

Een beschermkap is nuttig om het objectief en het oculair te beschermen tegen vuil wanneer ze niet in gebruik zijn. Deze doppen worden door sommige fabrikanten geleverd. Zonder een scope cover, is er een risico op krassen. Een speciale poetsdoek heeft ook zijn nut. Het maakt het schoonmaken van het objectief veel gemakkelijker.
Vergeet niet de wapenwet in Nederland eens door te nemen voordat je naar de winkel stapt.

 


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 10 januari, 2022 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Het juiste vizier op je geweer

Reageren is niet toegestaan.