Nieuwbouwhuizen populair door moeilijke markt

Dat de huizenmarkt op de kop staat, is ondertussen wel duidelijk. De prijzen zijn nog nooit zo hoog geweest als nu, want gemiddeld betaal je al 419.000 euro voor een bestaand koophuis. Dat betekent dat het steeds moeilijker wordt om een huis te kunnen kopen. Waar komt deze stijging vandaan?

Vicieuze cirkel

De huizenmarkt is in een vicieuze cirkel terecht gekomen. Er zijn veel verschillende factoren die bijdragen aan de situatie zoals die nu is. Als eerste daalde de hypotheekrente tot een dieptepunt. Dat maakte dat het erg aantrekkelijk was om een huis te kopen. In de markt werkt het zo dat hoe groter de vraag is, hoe duurder het product wordt. Voor huizen werkt dat hetzelfde. Doordat de vraag naar koophuizen enorm toenam, begonnen de prijzen te stijgen. Daar komt bij dat de bouw van huizen lang heeft stilgelegen. Er is een enorme crisis geweest in de bouw, waardoor er te weinig geld was om huizen te kunnen blijven bouwen. Het beperkte aanbod in combinatie met de grote vraag, leidde tot het explosief stijgen van de huizenprijzen. Het kopen van een huis werd daardoor steeds moeilijker. Op die manier kom je in een vicieuze cirkel terecht.

Oplossing

De oplossing voor deze wooncrisis ligt niet direct voor het oprapen. Doordat de situatie dusdanig slecht is, waardoor we kunnen spreken van een heuse wooncrisis, gaat het lang duren voordat we uit deze situatie zijn. De meest voor de hand liggende oplossing is om meer woningen te bouwen. Natuurlijk helpt dat, maar dat is niet de heilige graal om uit de crisis te komen. Het aanbod aan woningen stijgt dan natuurlijk, maar in een paar maanden zijn er niet direct honderdduizenden woningen bij gebouwd. Daar gaat veel meer tijd over heen. Daarnaast is het tekort aan woningen niet het enige probleem. Om deze crisis op te lossen, zal er ook wat gedaan moeten worden aan de stand van de hypotheekrente. Als deze zo laag blijft als dat hij nu is, zal de markt overspannen blijven. Tevens moet het mogelijk gemaakt worden dat de markt in beweging blijft. Dat betekent dat bijvoorbeeld ouderen in een verzorgingshuis terecht kunnen, waardoor hun woning weer op de markt komt. Hierdoor komt de doorstroom op de markt wat meer op gang, wat maakt dat mensen sneller aan een woning kunnen komen.

Nieuwbouw

Wanneer er meer huizen worden gebouwd, betekent dat er steeds meer nieuwbouwwoningen beschikbaar komen. Het voordeel van het kopen van een nieuwbouwwoning, is dat je zelf kunt beslissen over hoe je woning er uit komt te zien. Je kunt bijvoorbeeld zelf je tegels kopen of bepalen waar je stopcontacten komen te zitten. Al met al is het helemaal niet zo gek om een nieuwbouwhuis te kopen. De voordelen zijn groot en je hoeft de komende jaren weinig tot geen onderhoud te plegen aan je woning. Als je het zo bekijkt, zijn er dus wel degelijk positieve kanten aan deze wooncrisis, omdat nieuwbouwwoningen wel heel aantrekkelijk worden.  

Heb jij een nieuwbouwwoning gekocht en ben je op zoek naar tegels in Rotterdam? Bekijk het aanbod hier.


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 24 januari, 2022 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Nieuwbouwhuizen populair door moeilijke markt

Reageren is niet toegestaan.