PoëzieProtest: een poëtische manifestatie

REGIO – Ook schrijvers en dichters zijn hard getroffen door de coronapandemie. Ze zagen hun inkomsten van optredens en schoolbezoeken verdampen. Daarom organiseert de Bibliotheek Gelderland Zuid op donderdag 27 januari, Gedichtendag, van 17.00 tot 18.00 uur een PoëzieProtest op Plein ’44 in Nijmegen. Door poëzie voor te dragen laten de makers hun stem horen op een manier die bij uitstek bij hen past.

Op donderdag 27 januari is het in Nederland en Vlaanderen Gedichtendag. Deze dag luidt de Poëzieweek in, die duurt t/m 2 februari. In Nijmegen bestaat al jaren een eigen versie van deze week: de Nijmeegse Poëzieweek. Dit jaar stond er weer een vol programma gepland, maar vrijwel alle organiserende partijen hebben hun activiteiten moeten annuleren vanwege de coronamaatregelen.

Toch gaat er op Gedichtendag iets gebeuren! En wel hierom: de cultuursector is de afgelopen twee jaar hard getroffen vanwege de vele lockdowns. Veel aandacht ging uit naar theaters, musea en poppodia. Maar ook voor literaire makers was, en is, het een pittige tijd. Schrijvers en dichters verdienen hun brood veelal met optredens en schoolbezoeken. Dat is de afgelopen twee jaar nagenoeg onmogelijk geweest. De scholen zijn vaak dicht geweest en dit gold ook voor schrijverspodia als cafés, boekhandels en bibliotheken.

Om aandacht te vragen voor de positie van schrijvers en dichters is er daarom op 27 januari een ‘PoëzieProtest’ op Plein ’44. Door poëzie voor te dragen laten de makers hun stem horen op een manier die bij uitstek bij hen past. Jelmer van Lenteren zal het gedicht voordragen dat hij voor de Nijmeegse Poëzieweek schreef. Ook doet onder andere Jasper Serraris van uitgeverij Proces Verbaal zijn zegje.

Aan het publiek wordt gevraagd om slingers, vlaggetjes en een feesthoedje mee te nemen. De dichters verzorgen de woorden. Het actuele programma is te vinden op de website www.nijmeegsepoezieweek.nl.

De Bibliotheek Gelderland Zuid verzoekt alle aanwezigen de coronaregels te respecteren door onderling 1,5 meter afstand te houden en een mondkapje te dragen.


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 26 januari, 2022 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor PoëzieProtest: een poëtische manifestatie

Reageren is niet toegestaan.