Waar moet ik rekening mee houden wanneer ik een airco koop?

Steeds meer Nederlanders zijn klaar met de hitte tijdens de steeds warmer wordende Nederlandse zomers. Mensen nemen massaal contact op met organisaties die airco’s verkopen en gelijk hebben ze. Wel is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden wanneer je van plan bent een airco aan te schaffen.

De voordelen van een airco

Dat er behoorlijk wat voordelen zitten aan een airco mag duidelijk zijn. De belangrijkste reden waarom mensen één (of meerdere) airco(‘s) aanschaffen is om eindelijk afscheid te nemen van de warme nachten die in Nederland weleens voorkomen. Nederlandse zomers worden namelijk steeds warmer en daar merken we ’s nachts helaas vaak de gevolgen van. Door de verkoelende effecten van een airco merk je nauwelijks iets van de warme nachten. Een bijkomend voordeel van een airco is schone lucht. Airco’s hebben namelijk filters die het mogelijk maken om de lucht te ontvochtigen en te filteren. Dit zorgt voor een duurzaam klimaat in de ruimte waar jouw airco geïnstalleerd is. Verder heb je bij een split airco een ander voordeel. Split airco’s kunnen naast het verkoelen van ruimtes, ruimtes ook verwarmen. Dit houdt in dat je in de winter kan besparen op je stookkosten doordat je minder gebruikt maakt van je cv-ketel. Dat is ook nog eens een heel duurzame oplossing. De meeste airco’s die nu worden gemaakt zijn namelijk voorzien van een A++ energielabel.

Onderhoud is erg belangrijk

Een belangrijk punt om rekening mee te houden wanneer je een airco wil aanschaffen is het onderhoud. Dit is belangrijk zodat de airco optimaal blijft functioneren. Wil je dat de optimale werking van jouw airco gegarandeerd is? Overweeg dan een onderhoudscontract. Je betaalt dan maandelijks een bepaald bedrag waarmee er eens in de zoveel tijd een professionele vakman langskomt om de staat van de airco te beoordelen. De vakman kijkt dan of er iets gedaan moet worden om het apparaat weer optimaal te laten functioneren. Dit gebeurt allemaal in een onderhoudsbeurt waarbij gekeken wordt naar alle belangrijke onderdelen zoals de ventilatoren, filters, pompen en de bedrading. Wanneer dit allemaal goed gecontroleerd is, is de kans op storingen kleiner en heb je langer plezier van de airco.

Waar let je op bij het aanschaffen van een airco?

Heb je de keuze gemaakt om een airco aan te schaffen? Dan is het belangrijk om te weten hoeveel vermogen jouw airco nodig heeft. Hoeveel vermogen jouw airco nodig heeft hangt volledig af van de ruimte waar je van plan bent de airco in te plaatsen.

1. Vloeroppervlakte: om te beginnen kijk je naar de vloeroppervlakte. Dit is belangrijk om te weten zodat je weet hoe groot de ruimte is die verkoeld moet worden. Grotere ruimtes hebben uiteraard een airco nodig met meer vermogen dan kleine ruimtes.

2. Hoogte van de ruimte: Om het aantal kubieke meters van de ruimte te weten is het belangrijk om de hoogte van de ruimte te weten. Net zoals bij de vloeroppervlakte is het zo dat hoe hoger de ruimte is, hoe meer vermogen de airco nodig heeft.

3. Isolering: Ook de mate van isolering is bepalend voor het vermogen van jouw airco. In een ruimte die goed geïsoleerd is, blijft warmte langer binnen waardoor je in sommige gevallen een airco nodig hebt met meer vermogen. Tegelijkertijd zorgt een goed geïsoleerde ruimte er ook voor dat de koude lucht langer buiten blijft.

4. Ligt de ruimte onder het dak: Wanneer de ruimte direct onder het dak ligt van het huis kan het warmer zijn in die ruimte. Je kan dan in sommige gevallen een airco nodig hebben met meer vermogen.

5. Ramen op het zuiden: Kamers die op het zuiden liggen worden warmer dan kamers die op het noorden liggen. Dat is dus ook bepalend voor het vermogen van jouw airco. Hetzelfde geldt voor ruimtes waar grote ramen aanwezig zijn. Er komt dan meer warmte binnen waardoor je meer vermogen nodig hebt om de ruimte snel te kunnen koelen.

 


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 15 februari, 2022 door Be Heerder with Reacties uitgeschakeld voor Waar moet ik rekening mee houden wanneer ik een airco koop?

Reageren is niet toegestaan.